Nou atac al infractorilor cibernetici la peste 400 de companii industriale din lume

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Nou atac al infractorilor cibernetici la peste 400 de companii industriale din lume

Cercetătorii Kaspersky Lab au detectat un nou val de e-mail-uri de phishing direcționat, create pentru ca infractorii să obțină câștiguri financiare. E-mail-urile păreau să fie documente legitime de achiziții și contabilitate și au afectat cel puțin 400 de organizații industriale, majoritatea din Rusia. Seria de atacuri a început în toamna anului 2017 și a vizat câteva sute de PC-uri din companii, din domenii precum petrol și gaze, metalurgie, energie, construcții și logistică, se precizează într-un comunicat de presă.

Cu aceste e-mail-uri, infractorii nu au atacat din întâmplare companii din domeniul industrial, printre alte organizații, ci le-au avut ca principală țintă. Infractorii au trimis e-mail-uri care conțineau fișiere infectate, încercând să păcălească victimele să dezvăluie informații confidențiale, pe care să le valorifice apoi pentru a obține câștiguri financiare.

Potrivit datelor Kaspersky Lab, acest val de e-mail-uri a vizat în jur de 800 de PC-uri ale angajaților, cu scopul de a fura bani și informații confidențiale de la organizații, care să poată fi ulterior folosite în noi atacuri. E-mail-urile erau „deghizate” în scrisori contabile și de achiziții, cu un conținut adecvat profilului organizației vizate și luau în calcul identitatea angajatului – destinatarul mesajului. Este demn de remarcat că atacatorii se adresau victimei pe numele său, ceea ce sugerează faptul că atacurile au fost atent pregătite, iar infractorii și-au făcut timp să creeze o scrisoare personalizată pentru fiecare utilizator.

Atunci când destinatarul dădea click pe fișierele infectate, un soft legitim modificat era instalat discret pe computer, astfel încât infractorii să se poată conecta la el și să examineze documentele și software-ul legate de procesele de achiziții, financiare și de contabilitate. Mai mult, atacatorii căutau diferite modalități de a comite fraude financiare, cum ar fi să schimbe datele din facturi pentru a retrage bani, în beneficiul lor.

De fiecare dată când infractorii aveau nevoie de date sau resurse suplimentare, cum ar fi să obțină drepturi de administrator sau să fure date de autentificare și conturi Windows, încărcau alte seturi de malware, pregătite individual pentru fiecare victimă. Acestea includeau spyware, instrumente de administrare de la distanță, care extind controlul atacatorilor asupra sistemelor infectate și malware care să exploateze vulnerabilitățile din sistemul de operare, precum și instrumentul denumit Mimikatz, care le permite utilizatorilor să obțină date din conturile Windows.

„Atacatorii au demonstrat un interes clar pentru companiile industriale din Rusia. Pe baza experienței noastre, este posibil ca acest amănunt să se datoreze faptului că nivelul lor de conștientizare în domeniul securității cibernetice nu este la fel de mare ca pe alte piețe, cum ar fi serviciile financiare”, spune Vyacheslav Kopeytsev, security expert la Kaspersky Lab. „Aceasta înseamnă că organizațiile din domeniul industrial sunt o țintă profitabilă pentru infractorii cibernetici – nu doar în Rusia, ci în toată lumea.”

Cercetătorii Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor să respecte aceste măsuri pentru a se proteja împotriva atacurilor de phishing direcționat:

– să folosească soluții de securitate specializate, capabile să detecteze și să blocheze tentativele de phishing. Companiile își pot proteja sistemele de e-mail cu aplicațiile din gama Kaspersky Endpoint Security for Business. Kaspersky Security for Microsoft Office 365 ajută la protecția serviciului de e-mail cloud Exchange Online, din suita Microsoft Office 365.

–  să introducă inițiative de conștientizare în domeniul securității cibernetice, printre care se numără training-urile bazate pe jocuri, care includ evaluarea și fixarea cunoștințelor prin repetiția unor atacuri de phishing simulate. Clienții Kaspersky Lab pot folosi serviciile Kaspersky Security Awareness.

Pentru detalii despre amenințarea reprezentată de phishing-ul financiar, vă rugăm citiți articolul de pe ICS-CERT.kaspersky.com.

Kaspersky Lab este o companie globală din domeniul securității cibernetice, prezentă pe piață de peste 20 de ani. Informațiile vaste despre amenințările cibernetice și experiența în securitate IT deținute de Kaspersky Lab se materializează în mod constant în soluții de securitate și servicii de ultimă generație pentru a proteja companiile, infrastructura critică, autoritățile guvernamentale și utilizatorii individuali din toată lumea. Portofoliul companiei include protecție endpoint de top și mai multe soluții specializate de securitate și servicii, pentru a combate amenințările digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile Kaspersky Lab, precum și 270.000 de companii client, pe care le ajutăm să protejeze ce e mai important pentru ele.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *