Nou moment critic pentru unii furnizori de energie: vine decontul pe Piața de Echilibrare. Risc de neplată a facturilor, Părțile Responsabile cu Echilibrarea cer garanții și amenință cu suspendarea

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Nou moment critic pentru unii furnizori de energie: vine decontul pe Piața de Echilibrare. Risc de neplată a facturilor, Părțile Responsabile cu Echilibrarea cer garanții și amenință cu suspendarea

De la începutul anului, piața de energie este în fierbere, în prezent fiind în desfășurare o investigație a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. Problemele se țin lanț pentru cei mai mulți dintre participanții la piața energiei, care au fost loviți de  creșterile record la prețul energiei la bursă, precum și de insolvențele declarate ale unor furnizori și mai ales de deciziile altor companii de a suspenda unilateral contracte ale clienților.

bec-300x197

Între timp, situația s-a calmat pe bursă, urmează însă un nou moment critic pentru mulți dintre furnizori și producători, aflați deja într-o situație delicată, care trebuie să achite facturile mult mai mari de pe Piața de echilibrare, unde decontul se face la o lună și jumătate. Date fiind valorile mari ale dezechilibrelor înregistrate în Piața de echilibrare în prima lună a  anului lună, facturile aferente sunt pe măsură, susțin surse de pe piața energiei.

Ca urmare, anticipând probleme în ce privește plățile, companiile specializate în furnizarea serviciilor de reprezentare ca  Părți Responsabile cu Echilibrarea și-au luat măsuri de siguranță și au solicitat companiilor membre să achite facturile la termenele contractuale. Se anticipează că unii furnizori nu vor putea plăti la termen sau deloc, iar Parțile Responsabile cu Echilibrarea  au transmis adrese la finele lunii ianuarie, prin care solicită garanții (scrisori de garanție sau bilete la ordin). În caz contrar, membrii sunt anunțați că vor fi suspendați din această calitate. Fără preaviz!

Așadar, nici companiile specializate în furnizarea serviciilor de reprezentare ca Părți Responsabile cu Echilibrarea nu scapă de probleme. Electrica a comunicat recent acționarilor că are de suferit din cauza unui client aflat în insolvență, respectiv Transenergo, având o expunere mare pe segmentul de Parte Responsabilă cu Echilibrarea. ”La data de 27 ianuarie 2017, Electrica SA are pe segmentul de Parte Responsabila cu Echilibrarea, o expunere de 36,3 milioane RON aferenta clientului sau Transenergo. Ca urmare a solicitarii de intrare în insolvență a clientulului, în timp ce ELSA și un alt jucător de pe piață au depus de asemenea cerereri separate de deschidere a procedurii de insolvență a acestuia, conducerea se așteaptă la un grad scăzut de recuperare din valoarea totală a expunerii”, se precizează într-un raport transmis BVB.

Sunt și companii, în special producători de energie – Hidroelectrica și CE Oltenia, de exemplu – care au avut de câștigat, în ultima lună, pe Piața de Echilibrare, administrată de Transelectrica, unde prețurile sunt mai mari ca pe PZU.  Pe Piaţa de Echilibrare preţul poate ajunge la maximum 450 lei/MWh peste preţul din PZU. Astfel, cel mai mare preţ înregistrat în ianuarie a fost de 1.100 lei/MWh (650 lei/MWh pe PZU la care se adaugă 450 lei).

De notat și că Piaţa de echilibrare, care ar trebui să fie de circa 2%-5% din consum, a ajuns în România la aproximativ 15%.  Potrivit Silviei Vlasceanu, directorul executiv al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie, „nu este normal ca furnizorilor să le fie permis să achiziționeze toată energie pe care urmează să o vândă consumatorilor de pe piețele cu prețuri volatile, unde riscurile sunt foarte mari, precum PZU sau Piața de Echilibrare”! Cine și pe când va lua  măsuri în această direcție?

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *