Nou proiect de lege privind eficienţa energetică, în consultare publică. Ministerul Energiei pune întârzierile cu transpunerea directivelor europene pe seama complexității actului normativ și schimbărilor succesive la nivelul Guvernului

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Nou proiect de lege privind eficienţa energetică, în consultare publică. Ministerul Energiei pune întârzierile cu transpunerea directivelor europene pe seama complexității actului normativ și schimbărilor succesive la nivelul Guvernului
  • Aprobarea modificărilor aduse Legii nr. 121/2014 capătă un caracter de urgență excepțional în condițiile în care termenul limită  – martie 2021 – în vederea transpunerii în legislaţia naţională a prevederilor din actele normative europene a fost depășit (document Ministerul Energiei)

Ministerul Energiei a publicat, pentru consultare publică, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetic, ce transpune prevederile legislației europene.

Urmare a netransmiterii, până la data de 23 martie 2021, a măsurilor naţionale de transpunere a Directivei (UE) 2018/2002, Comisia Europeană poate propune Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să aplice sancţiuni pecuniare, respectiv o sumă forfetară şi/sau penalităţi pe care România, ca stat membru al Uniunii Europene, va trebui să le plătească. Perioada îndelungată pentru realizarea transpunerii actelor de drept al Uniunii Europene se datorează complexității acestui act normativ, precum și schimbărilor intervenite în mod succesiv la nivelul instituției Guvernului României în perioada anterioară, explică Ministerul Energiei în nota de fundamentare a actului normativ. Astfel, până în prezent nu a fost adoptată o formă coerentă a acestui act normativ care să corespundă arhitecturii Directivei (UE) 2012/27, în contextul modificărilor legislative survenite ulterior.

Aprobarea modificărilor aduse Legii nr. 121/2014 capătă un caracter de urgență excepțional în condițiile în care termenul limită în vederea transpunerii în legislaţia naţională a prevederilor din actele normative europene enunţate mai sus a fost depășit, semnalează Ministerul Energiei.

Obiectivul Uniunii Europene privind eficiența energetică este trecerea de la ținta de 20 % pentru anul 2020, la cel de cel puțin 32,5 % pentru anul 2030 și de a deschide calea pentru viitoare creșteri ale eficienței energetice după aceste date.

Potrivit Ministerului Energiei, prin intermediul prezentului proiect de act normativ se creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030 și se stabilesc metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie care trebuie aplicate în vederea atingerii obiectivului național de eficiență energetică.

De asemenea, se stabilește o  nouă modalitate de eșalonare a economiilor anuale pe perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2030, în funcție de criteriile indicate în Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC),

Potrivit actului normatov, contorizarea vizează consumatorii finali de gaze naturale și, de asemenea, consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră. Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate după intrarea în vigoare a prezentei legi vor trebui să fie dispozitive care  pot fi citite de la distanță. Acestea se vor moderniza astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se vor înlocui cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este rentabil.

Proiectul de lege poate fi consultat accesând site-ul Ministerului Energiei:

http://energie.gov.ro/transparenta-decizionala-2/

În nota de fundamentare se apreciază că proiectul de act normativ va conduce la îmbunătățirea securității energetice prin reducerea dependenței de importurile de energie din afara Uniunii Europene, la scăderea costurilor cu energia ale gospodăriilor și ale societăților, la atenuarea sărăciei energetice și la creșterea competitivității, a locurilor de muncă și a activității economice la nivelul tuturor sectoarelor economiei, îmbunătățind astfel calitatea vieții cetățenilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.