Nou regulament european. Amenzile pentru încălcarea drepturilor consumatorilor – până la 4% din cifra de afaceri a companiei

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic Nou regulament european. Amenzile pentru încălcarea drepturilor consumatorilor – până la 4% din cifra de afaceri a companiei

Noul pachet legislativ de actualizare a normelor europene privind protecţia consumatorilor a intrat în vigoare începând de ieri, 7 ianuarie 2020. Comisia Europeană a salutat  intrarea în vigoare a noilor norme UE privind protecţia consumatorilor. Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, le-a caracterizat ca fiind un avertisment puternic transmis comercianţilor cu privire la faptul că ar trebui să respecte normele, nu să le ocolească, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Noile norme privind protecţia consumatorilor vor asigura, printre altele, o mai mare transparenţă a pieţelor online: va deveni mai clar dacă produsele sunt vândute de un comerciant sau de o persoană fizică, iar recenziile false vor fi interzise, se menţionează în comunicatul Comisiei Europene, scrie Agerpres. În plus, vânzătorii nu vor putea să promoveze în mod fals reduceri de preţ, iar site-urile de comparare a preţurilor vor trebui să informeze consumatorii cu privire la criteriile de clasificare. Noile norme vor consolida, de asemenea, drepturile consumatorilor prin asigurarea de compensaţii pentru victimele practicilor comerciale neloiale şi prin aplicarea de sancţiuni în cazul unor situaţii de prejudiciu colectiv, care afectează consumatorii din întreaga UE, potrivit sursei citate de Agerpres.

Statele membre au doi ani la dispoziţie, începând din ianuarie 2020, să transpună directiva în legislaţia lor naţională, pentru a se asigura că consumatorii din UE beneficiază de măsuri de protecţie mai solide. Noile reguli vor proteja consumatorii doar dacă statele membre le vor pune în aplicare rapid.

Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, i-a avertizat pe comercianţi că o amendă pentru încălcarea drepturilor consumatorilor poate ajunge la 4% din cifra de afaceri anuală a companiei.”Astăzi transmitem un avertisment puternic comercianţilor cu privire la faptul că ar trebui să respecte normele, nu să le ocolească. Încălcarea la scară largă a normelor UE privind protecţia consumatorilor poate însemna, pentru o companie, o amendă de 4% din cifra de afaceri anuală. Aceasta va fi o sancţiune suficient de descurajatoare şi eficace pentru a preveni fraudele comercianţilor necinstiţi. Salut această nouă legislaţie, deoarece stabileşte standarde cu adevărat europene de protecţie a consumatorilor”, a afirmat comisarul european pentru Justiţie, citat în comunicat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.