Noua formă a OUG 114 vine cu o creștere a RRR pentru distribuitorii de energie și gaze. Se pot face investițiile planificate, ANRE scapă de reglementare și de procese!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Noua formă a OUG 114 vine cu o creștere a RRR pentru distribuitorii de energie și gaze. Se pot face investițiile planificate, ANRE scapă de reglementare și de procese!

Distribuitorii de energie și gaze primesc o veste bună: s-a decis creșterea RRR, deci pot face investițiile planificate.

Un nou alineat la articolul 79 din proiectul de Ordonanţă care modifică OUG 114, propus de Ministerul Finanțelor, ce urmează să fie aprobat azi în Guvern, prevede: “Pentru  calculul tarifelor de transport și distribuție  a energiei electrice, în perioada de reglementare 2019-2024, rata de rentabilitate  a capitalului investit, reprezentând  costul mediu al capitalului investit, exprimat în termeni reali, înainte de impozitare  este de 6,9 %”.

Se stabilește astfel, prin lege, nu prin ordin ANRE, că rata reglementată de rentabilitate pentru distribuţia de gaze şi electricitate crește de la 5,66% la 6,9%. Decizia vine ca urmare a protestelor vehemente din partea operatorilor, deciși să dea în judecată ANRE. Remarcăm că în nota de fundamentare a proiectului se vorbește de o eventuală blocare a activității ANRE din cauza proceselor, de unde și decizia de majorare a RRR. Interesant este măsura e stabilită prin lege și nu este reglementată de ANRE așa cum este corect și s-a întâmplat până acum.

Urmare a diminuării RRR de către ANRE, distribuitorii  de energie au anunțat investiții reduse, cel mult la limita reglementată. “Considerăm că valoarea RRR aprobată în vederea aplicării la calculul tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2019 va conduce la atingerea unui optim între menținerea interesului realizării investițiilor necesare asigurării calității serviciului de distribuție a energiei electrice și asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de distribuție concesionari, conform prevederilor cadrului de reglementare stabilit de Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare”, au precizat  reprezentanții ANRE într-un comunicat.

Totodată, ANRE susținut că urmărește îndeplinirea mai multor obiective importante menite să asigure creşterea gradului de transparenţă în procesul de stabilire şi aprobare a tarifelor de distribuţie, precum și evitarea includerii în aceste tarife a unor costuri nejustificate.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *