Noua lege offshore intră la dezbateri în Parlament. Investițiile din Marea Neagră, deblocate. Îmbunătățiri evidente pentru investitori

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Noua lege offshore intră la dezbateri în Parlament. Investițiile din Marea Neagră, deblocate. Îmbunătățiri evidente pentru investitori
  • Ultima oră: Ministrul Virgil Popescu a anunțat că noua lege offshore a fost depusă astăzi, 15 aprilie, la Parlament. „Este foarte important că am reușit să avem susținerea unei majorități pentru o lege atât de importantă, care va fi adoptată în procedură de urgență”

Proiectul noii legi Offshore privind exploatarea zăcămintelor de gaze de mare adâncime intră în Parlament, după ce a fost  asumat de Coaliția la guvernare. Noul proiect aduce un nou sistem de taxare, mai ”prietenos” cu mediul de afaceri și se referă la toate zăcămintele de mare adâncime, atât offshore, cât și onshore, potrivit Focus Energetic, care a prezentat în premieră actul normativ, acesta nefiind pus în dezbatere publică.

Așadar, noua lege vine cu garanții pentru companiile petroliere, astfel că, pe toată durata exploatării, nu se vor modifica taxele care trebuie plătite statului.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că astăzi, 15 aprilie, proiectul legii offshore va fi depus la Parlament, sub semnătura sa, a premierului Nicolae Ciucă şi a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor. „Este o noutate. Întâi cumpără statul român şi companiile româneşti acest gaz, apoi se poate exporta surplusul. (…) Cert este – statul român va câştiga 60%, companiile OMV şi Romgaz, companii de stat, 40% din beneficiile din gazul din Marea Neagră. Noutatea este şi această abordare pe onshore, de mare adâncime, acele zăcăminte majore la mare adâncime descoperite în judeţul Buzău, în judeţul Brăila”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că poate fi începută extragerea gazului în zona offshore cel mai devreme în anul 2026.

Noua lege offshore a fost depusă astăzi, 15 aprilie, la Parlament. Este foarte important că am reușit să avem susținerea unei majorități pentru o lege atât de importantă, care va fi adoptată în procedură de urgență, a anunțat ministrul Virgil Popescu.

Redăm precizările ministrului Energiei cu privire la noua lege offshore:

„În primul rând, prin modificările pe care le aducem la legea 256, aprobată în 2018, deblocăm investițiile și, astfel, asigurăm independența energetică a României și reducem dependența de gazul rusesc.Stabilim un regim fiscal competitiv în așa fel încât împărțirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul). Un alt aspect extrem de important este următorul: legea asigură stabilitatea și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore de mare adâncime (exploatări pe uscat, de mare adâncime)!

Primele gaze din Marea Neagră vor ieși în a doua partea a acestui an și aici vorbim de o producție de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepție la finalizarea lucrărilor.Mai mult chiar, legea stabilește același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România. Estimăm că exploatarea gazelor va începe aici la începutul anului 2024. La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitoare și primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârșitul anului 2026 – începutul anului 2027.

Da, așa cum am spus românii vor avea gaz românesc în case. Și nu numai! România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual de consum intern. Și un alt aspect foarte important: țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională!”

Opinie Dumitru Chisăliță, Expert&Președinte Asociația Inteligentă: Îmbunătățiri evidente pentru investitori, însă statul este principalul câștigător din această lege. Va beneficia de cca. 78% din câștiguri

La 3 ani de când Exxon a dat primele semne că dorește să renunțe la continuarea exploatării gazelor naturale din zona apelor adânci din Marea Neagră și la 2 ani de când se discută despre un nou proiect de lege offshore, acesta a fost prezentat public.

Noul proiect de lege vine cu o serie de îmbunătățiri evidente pentru investitori. Astfel,  se va taxa venitul suplimentar, dar noua definiție arată că ”prin venit suplimentar se înţelege diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore și/sau onshore de adâncime, din care se deduc costurile de transport, distribuție, înmagazinare şi alte costuri logistice în măsura în care sunt suportate de către titularul acordului petrolier, şi preţul de 85 de lei/MWh, înmulţită cu volumele de gaze vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore”. În actuala lege, limita era de 45,71 lei/MWh, care, acum, ajunge la 85 lei/MWh.

Totuși, am fost surprins să constat că supraimpozitarea prețului gazelor naturale prezintă același grafic, ca în legea offshore realizată în anul 2018. Astăzi prețul gazelor naturale tranzacționate pe BRM a fost de 542 lei/MWh, iar prețul mediu al gazelor din producția internă este de cca 254 lei/MWh. Previziunile arată că la fiecare deceniu prețurile cel puțin se vor dubla. Și atunci de ce să pui într-o lege prețuri la gaze de la 85 – 145 lei/MWh, prețuri care probabil nu vor mai exista niciodată în România?!

A doua surpiză a fost legată de divergența, între marea dorință a României de reducere a dependenței de importuri și faptul că ”Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare.” Reducerea dependenței se face prin creșterea investițiilor în noi capacități de producție și nu prin blocarea acestora prin impunerea de limite!

A treia surpriză a fost faptul că ”sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore și onshore de adâncime ca impozit asupra veniturilor suplimentare” se vor folosi pentru finanţarea ”înfiinţării şi extinderii reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemul naţional de transport gaze naturale”. Adică, nici măcar să finanțăm rețele inteligente de distribuție gaze. Pur și simplu construim rețele de gaze ca cele din anul 1914 (atunci când a fost construită primul sistem de distribuție), construim niște conducte. Probabil multe din acestea vor sta goale, cum stau deja multe din cele construite în ultimii ani. Aceste conducte nu doar că vor sta goale, dar vor crește prețul la gaze deoarece ele aduc cheltuieli, dar nu și venituri și atunci trebuie achitate cheltuielile de cei care consumă gaze prin creșterea de tarife. Dacă acești bani ar fi adus reducerea pierderilor energetice în casele în care se dorește să se introducă gaze atunci ar fi fost posibil să discutăm de consum de gaze care să se și poată achita. Construcția de noi rețele de distribuție trebuie realizată doar după o atentă analiză a fezabilității și o precontractare a gazelor naturale care ar trebui să fie livrate consumatorilor. Prioritățile cheltuirii unui astfel de fond ar trebui să fie îndreptate proritar către investiții îm eficiență, creșterea numărului de prosumatori de energie electrică, folosirea unor echipamente regenerabile la nivel individual (pompe de căldură, panouri termosolare etc/) și coolectiv  (energie geotermală, folsirea energiei termice de a mare adâncime, rețele de biometan și hidrogen, SMR etc)

În opinia mea, așa cum este construită legea, luând în considerare o exploatare în 20 de ani a cca 90 mld mc de gaze din Marea Neagră și plecând de la prognoza prețului gazelor în această perioadă se desprind câteva concluzii:

  • prețul gazelor naturale la consumatorul final nu va scădea sub prețul existent în prezent
  • statul este principalul câștigător din această, lege beneficiind de cca. 78% din câștiguri.

Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.