Nu sunt schimbări majore în topul furnizorilor de energie pe piața concurențială: Luptă strânsă între FUI, câștigă teren MET România Energy. Ce spune Bogdan Badea, Hidroelectrica: Consumatorii casnici au continuat să migreze pe piața concurențială, nu către zona reglementată. Românii sunt oameni inteligenți și caută prețuri mai bune

Publicat pe Categorii Actual, Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Nu sunt schimbări majore în topul furnizorilor de energie pe piața concurențială: Luptă strânsă între FUI, câștigă teren MET România Energy. Ce spune Bogdan Badea, Hidroelectrica: Consumatorii casnici au continuat să migreze pe piața concurențială, nu către zona reglementată. Românii sunt oameni inteligenți și caută prețuri mai bune

Sub impactul deselor modificări legislative, dar și a migrației clienților, furnizorii de energie electrică, aflați într-o permanentă competiție, sunt nevoiți să se tot reinventeze, focalizându-și atenţia pe consumatori. Cum se prezintă piaţa concurenţială a energiei  după primele 8 luni ale anului în curs? Nu se remarcă schimbări spectaculoase în 2019, de la o lună la alta, în  clasamentul furnizorilor de energie pe piața concurențială. O declarație recentă a președintelui Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, este de reținut, în contextul dat: “Nu a existat nicio migrație către zona reglementată a consumatorilor, ci dimpotrivă, consumatorii casnici au continuat să migreze pe piața concurențială. Care este sensul prețurilor reglementate, atât timp cât piața ne-a arătat că românii sunt oameni inteligenți și caută prețuri mai bune?”

Sursa foto: Raport ANRE

Topul furnizorilor pe piața concurențială, realizat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, care monitorizează lunar piața de energie electrică, nu arată diferit în luna august comparativ cu luna iulie. Fiecare furnizor își ocupă în continuare locul câștigat, însă diferența între ei este dată de mici creșteri sau o scăderi, după caz, a cotei de piață, fără să le afecteze însă poziția în clasament. Este, mai ales, cazul furnizorilor de ultimă instanță care domină, în continuare, clasamentul ANRE. Excepție face MET România Energy care a trecut înaintea CEZ Vânzare.

Electrica Furnizare își păstrează primul loc,  Enel rămâne însă marele câștigător pe piața concurențială de energie. Cota de piață a Electrica Furnizare pe piața concurențială era, în luna august, 10,85%, la fel ca în luna precedentă, după ce în luna martie a anului curent avea 11,07%. Spre comparație, cota de piaţă a Electrica Furnizare era de 9,36% în 2018 și de 11,58% în 2017.

Enel România, cu cele două companii ale sale – Enel Energie Muntenia și Enel Energie, ocupantele locurilor 2 și 3 – se prezintă, pentru luna august, cu o cotă de piață totală de 19,06% , după ce în ianuarie avea 20%.

Cei mai activi furnizori privați pe piața concurențială sunt, în continuare, MET România Energy –  cotă de piață de 7,01% în august 2019 și Getica 95 Com – 5,79%. Și Tinmar urcă în clasament , recâștigând din cota pierdută – 5,39%, în august 2019, după ce în 2018 avea o cotă de 4,08%. Conform clasamentului ANRE, MET România Energy urcă o poziție în top și ajunge pe locul 5, poziționându-se după furnizorii de ultimă instanță Electrica Furnizare, Enel Energie Muntenia, Enel Energie și E.ON Energie România,  în fața CEZ Vânzare. Getica 95 Com este pe locul 7 și Tinmar pe locul 8 în clasament.

E.ON Energie Romania se prezintă cu o cotă de piață de 8,65% și  CEZ Vânzare cu 6,54%. Urmează Alro – cu 5.16%,  OMV Petrom  – 4.50%, Engie Romania- 4.04%, Renovatio Trading – 2.62%, EFT Furnizare- 2.56%, Complexul Energetic Oltenia- 1.90%, Alpha Wind – 1.86%, Electrificare CFR – 1.70%, Hidroelectrica – 1.45% ,Energy Distribution Services – 1.16%, Alții – 9,77%.

Se pregătesc noi reglementări pe piața de energie și sunt de așteptat schimbări în clasamentele viitoare.  După cum frumos spune șeful Hidroelectrica ”românii sunt oameni inteligenți și caută prețuri mai bune”, să vedem ce vor face în continuare furnizorii, ce strategii vor adopta pentru a-și păstra actualii clienți și a câștiga alții noi.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *