Nuclearelectrica: Profit net cu 12% mai mare în primul semestru. Cantitatea de energie electrică vândută pe PZU și PI a scăzut cu 58%, prețul mediu de vânzare fiind mai mare cu 88%

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Nuclearelectrica: Profit net cu 12% mai mare în primul semestru. Cantitatea de energie electrică vândută pe PZU și PI a scăzut cu 58%, prețul mediu de vânzare fiind mai mare cu 88%

Nuclearelectrica a obținut  un profit net de 385.393 mii lei în primele 6 luni ale anului în curs, în creștere cu 12,3% față de perioada similară a anului trecut, potrivit Raportului semestrial al societății.

Rezultatul din exploatare (EBIT) a înregistrat o creștere cu 17,1%, iar EBITDA o creștere cu 9,9% față de aceeași perioadă a anului anterior. Profitul operațional (EBITDA) a crescut cu 9,9% față de aceeași perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creșterii veniturilor din exploatare cu 16,9%, influențate de creșterea cu 15,7% a veniturilor din vânzarea energiei electrice, se precizează în raport.

Veniturile din exploatare au crescut cu 16,9%. Această majorare este determinată de creșterea cu 21,2% a pretului mediu ponderat al energiei electrice vândută în semestrul I 2021 față de prețul mediu ponderat din aceeași perioada a anului 2020, în condițiile vânzării unei cantități totale de energie electrică mai mică cu 4,6%.

Începand cu anul 2021, ANRE nu a mai stabilit pentru producători obligații de livrare pe piața reglementată. Cantitatea de energie electrică vândută pe piața concurențiala a contractelor bilaterale a crescut cu 90% în primele 6 luni ale anului, în condițiile înregistrarii unui preț mediu de vânzare pe această piață mai mic cu 8,5% (preț fara Tg). Cantitatea de energie electrică vândută de SNN pe piața spot (PZU și PI) în semestrul I 2021 a scăzut cu 58%, în condițiile înregistrării unui preț mediu de vânzare pe această piață mai mare cu 88% (pret fără Tg).

Cheltuielile din exploatare, mai putin depreciere si amortizare au crescut cu 25,9% in cursul semestrului I 2021, fata de aceeasi perioada a anului 2020. Aceasta evolutie este determinata de cresterea cheltuielilor cu energia electrica achizitionata, cheltuielilor cu reparatii si mentenanta, a altor cheltuieli din exploatare, cheltuielilor cu combustibilul nuclear si cheltuielilor cu piesele de schimb, compensata partial de scaderea cheltuielilor cu personalul si cheltuielilor cu transportul energiei electrice, se specifică în raportul SNN.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *