Nuclearelectrica, profit record de 2,1 miliarde lei bugetat pentru 2022, dublu față de 2021. Cu planuri mărețe de diversificare și extindere a activității, compania are mare nevoie de specialiști. Continuă angajările: 172 posturi noi în acest an

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Nuclearelectrica, profit record de 2,1 miliarde lei bugetat pentru 2022, dublu față de 2021. Cu planuri mărețe de diversificare și extindere a activității, compania are mare nevoie de specialiști. Continuă angajările: 172 posturi noi în acest an
  • În 2021 a reapărut problema pierderilor de personal,  în special la cel ce operează unitățile de producție de la CNE Cernavodă. Astfel, 5 salariați operatori cameră de comandă și DST au plecat la o unitate nucleară Emiratele Arabe Unite pentru pachete salariale mult mai atractive
  • Conducerea SNN a decis acordarea de beneficii, avansări/promovări, fără de care demotivarea personalului ar fi iminentă

Nuclearelectrica  a realizat  un profit record în 2021 și are planuri mărețe de investiții pentru 2022 și anii ce urmează. Compania și-a bugetat pentru 2022 un profit net de 2,1 miliarde lei, dublu față de profitul realizat anul trecut, de peste un miliard lei. De notat că profitul preliminat pe 2021 este cu aproape 50% față de cel realizat în 2020.

Potrivit proiectului bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2022, care va fi prezentat acționarilor spre aprobare, SNN prevede un profit brut de 2.569.518 mii lei (+1.632.841 mii lei, respectiv +174,3% vs. bugetat 2021, +1.367.343 mii lei, respectiv +113,7% vs. realizat preliminar 2021) și un profit net de 2.152.734 mii lei (+172,0% vs. bugetat anul 2021, +111,5% vs. realizat preliminar 2021).

Rezultatele sunt obtinute pe seama unor venituri totale de 5.186.756 mii lei (+70,8% vs. bugetat 2021, +60,0% vs. realizat preliminar 2021) și a unor cheltuieli totale de 2.617.238 mii lei (+24,6% vs. bugetat 2021, +28,3% vs. realizat preliminar 2021), precum și pe seama estimării impozitului pe profit la valoare de 416.784 mii lei (+186,7% vs. bugetat 2021, +126,0% vs. realizat preliminar 2021), se prezintă în nota pregătită pentru a fi prezentată acționarilor în ședința AGA din luna februarie.

Nevoia acută de specialiști în domeniul nuclear

Pentru asigurarea securității nucleare și realizarea planurilor majore de investiții, de diversificare și extindere a activității, Nuclearelectrica are nevoie, în mod deosebit, de specialiști, aspect ce este prezentat pe larg în documentul menționat. SNN este infrastructură critică, obiectiv strategic de interes național, a cărui funcționare continuă și sigură din punct de vedere al SEN și securității nucleare este vitală pentru economia naționala, mediu și populatie, fiind unicul producător de energie electrică din surse nucleare, asigurând 20% din necesarul de energie electrică la nivel național procentul crescând, în perioada stării de urgență, și până la 30%. Utilizarea instalațiilor nucleare pentru producerea energiei electrice necesită respectarea cu strictețe a legislației în domeniul securității nucleare, inclusiv a normelor emise de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare – CNCAN. Toate acestea sunt asigurate de echipa de angajați ai SNN, ingineri înalt calificați, specialiști, seniori, dar și tineri care formează noua generație de nucleariști.

Astfel, la fundamentarea cheltuielilor pentru anul 2022 este cuprinsă majorarea numărului de personal în 2021 și 2022, ca urmare a diversificării/extinderii activității prevăzute prin acte normative, respectiv Legea nr.200/16.07.2021 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea in legatura cu proiectele nuclearoenergetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, coroborat cu legislația în domeniul securității nucleare. Suplimentarea de personal este motivată de asigurarea resurselor umane adecvate pentru sustinerea extinderilor de activitate notabile, respectiv cele aferente proiectelor majore de dezvoltare ale Societatii: Retehnologizarea unității nr.1 de la CNE Cernavodă și dezvoltarea instalației de detritiere; Constructia Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă.

Potrivit notei, în anul 2021, SNN a fost nevoită să își suplimenteze numărul de angajați de la 2.394 la 2.509, organigrama fiind aprobată de CNCAN. Începand cu anul 2022, prin Decizia Consiliului de Administrație din 21.12.2021 s-a prevazut o creștere a numărului de posturi în structura organizatorică a SNN cu 172 de posturi. Numărul total de personal la sfârșitul anului 2022  ar urma să ajungă la 2.681 persoane la nivelul întregii societăți.

Potrivit reprezentanților SNN, constrângerile din piața forței de muncă, precum și fenomenul de migrație, cu accent pe generația de tineri specialiști, precum și cadrul procedural intern riguros și birocratic au întârziat realizarea angajărilor de noi salariați in perioada programata. Au fost adoptate acțiuni urgente pentru creșterea operativității procesului de recrutare și selecție atât prin actualizarea procedurilor interne implicate, recrutarea de masa, cât și prin apelarea la servicii specializate de recrutare,se precizează în documentul consultat de InvesTenergy.

Un aspect semnalat de SNN este cel al pierderilor de personal  și implicit de expertiză, care au reapărut în anul 2021 în special la personalul licențiat CNCAN ce operează unitățile de producție de la CNE Cernavodă. Astfel, 5 salariați operatori cameră de comandă și DST au plecat la o unitate nucleară de producere a energiei electrice din Emiratele Arabe Unite pentru pachete salariale mult mai atractive.

Ca urmare, SNN a adoptat măsuri de atenuare, reușind prin adaptarea sistemului de salarizare prevazut prin Contractul Colectiv de Munca, atragerea și formarea unei rezerve de personal licențiate, respectiv 35 de poziții noi, se precizează în nota companiei. SNN a decis acordarea de beneficii, avansări/promovări, fără de care demotivarea personalului ar fi iminentă. Astfel, bonusurile acordate au fost cu 21,4% în 2021 față de 2020. De asemenea, compania derulează programe de angajare timpurie si pregatire de personal specializat, programe de internship, scoala duala, ucenicie și acordă burse de studii la nivel universitar și de școală profesională.

Prin specificul industriei nucleare si caracterul de unicitate al obiectivului sau de activitate, CNE Cernavoda nu are capacitatea de regenerare a pierderilor de personal critic în ritmul actual în conditiile în care, spre exemplificare, pregătirea unui specialist autorizat CNCAN durează 5 ani pentru un post de Operator Nuclear Principal Camera de Comandă (ONPCC) sau chiar 7 ani pentru Dispecer Șef Tură (DST) sau un inginer principal specialist în domeniile sensibile exploatării CNE, se explică în același document.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *