Nuclearelectrica a avut un profit net de excepție pe T1, în creștere cu 250%. Societatea plătește un impozit pe venitul suplimentar de 459 milioane lei pentru primele 3 luni

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Nuclearelectrica a avut un profit net de excepție pe T1, în creștere cu 250%. Societatea plătește un impozit pe venitul suplimentar de 459 milioane lei pentru primele 3 luni

Nuclearelectrica (SNN) raportează un profit net de excepție pe primul trimestru, de 818,9 milioane lei, în creștere cu 249,3%, față de perioada similară a anului trecut, potrivir raportului trimestrial al companiei.

Profitul operațional (EBITDA) a crescut cu 163,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creșterii veniturilor din exploatare cu 165,1%, influențate de creșterea cu 169,8% a veniturilor din vânzarea energiei electrice, precum și de majorarea cheltuielilor, în principal ca urmare a aplicarii cotei de impozitare de 80% pe venitul suplimentar rezultat din diferenta dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și pretul de 450 RON/MWh, se prezintă în documentul citat.

Potrivit prevederilor OUG 27/2022, Nuclearelectrica a înregistrat, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, un impozit pe venitul suplimentar în valoare de 459.176.701 RON.

Producția brută de energie electrică a celor două unități operaționale ale CNE Cernavodă a fost de 3.021.052 MWh în trimestrul I 2022. Din această producție brută, consumul propriu tehnologic al Unităților în timpul funcționării a fost de 231 mii MWh în trimestrul I 2022, potrivit datelor prezentate de SNN.

Prețul mediu ponderat de vânzare, pentru cantitățile de energie electrică vândute (fără PE), rezultat în trimestrul I 2022, este de 659,38 lei/MWh (inclusiv Tg). Spre comparație, prețul mediu ponderat al tuturor tranzacțiilor încheiate pe piețele în care SNN a activat în trimestrul I 2022 (PCCB – LE, PCCB – LE flex, PCCB – NC, PC – OTC, PZU si PI), calculat în baza valorilor publicate de OPCOM în rapoartele de piata lunare, este de 781,14 lei/MWh. În trimestrul I 2021, prețul mediu ponderat de vânzare, pentru cantitățile de energie vândute (fără piața reglementată și PE), a fost de 249,25 lei/MWh (inclusiv Tg), se prezintă în raport.

Referitor la conflictul armat între Rusia și Ucraina, reprezentanții SNN consideră că abilitatea societății de a-și continua activitatea în viitorul previzibil nu va fi afectată semnificativ. “In februarie 2022, a izbucnit un conflict armat intre Rusia si Ucraina, care a afectat economiile celor doua tari si a avut ca rezultate, printre altele, un flux semnificativ de refugiati din Ucraina inspre tarile vecine (inclusive Romania), precum si o serie de sanctiuni impuse de comunitatea internationala Rusiei si unora dintre companiile de origine rusa. Impactul pe termen mediu si lung al acestui conflict si al sanctiunilor impuse Rusiei nu pot fi anticipate in acest moment cu suficienta acuratete. Tinand cont ca Societatea nu are activitati dependente semnificativ de zona aflata in conflict sau afectata de sanctiuni (in special Rusia, Ucraina, Belarus), nici in ceea ce priveste achizitiile, nici vanzarile”, se specifică în Raportul trimestrial al SNN.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *