Nuclearelectrica și CEAE susțin educația STEM în România

Publicat pe Categorii CSR, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Nuclearelectrica și CEAE susțin educația STEM în România

Nuclearelectrica se alătură eforturilor Centrului de Evaluare și Analize Educaționale de a promova educația STEM în sistemul de învățământ formal din România. Cu sprijinul Nuclearelectrica, CEAE a organizat un curs de formare care să pregătească profesori de științe din șapte noi județe pentru a deveni formatori acreditați. Aceștia le vor oferi cadrelor didactice din Cluj, Tulcea, Ialomița, Galați, Dolj, Alba și Dâmbovița instrumente eficiente de predare a științelor exacte prin metode active, care să le trezească elevilor curiozitatea față de lumea înconjurătoare și să le dezvolte mecanismele de gândire și spiritul critic.

Astfel, 11 formatori vor putea îndruma și sprijini peste 550 de profesori să aplice la clasă metoda investigației, o metodă modernă de predare, care pune accent pe ”elevul învață ca să facă”, în loc de ”elevul învață ca să știe”. Profesorii vor putea să renunțe la stilul abstract de predare, bazat pe enunțarea teoremelor, a formulelor și definițiilor și pe rezolvarea de probleme după rețete predefinite. Acestea vor fi înlocuite cu metode interactive, care să-i facă pe elevi să ajungă singuri la explicațiile fenomenelor discutate la ore. Drept urmare, peste 15.000 de elevi, beneficiari ai avantajelor acestei abordări, vor avea șansa să învețe să gândească corect și structurat.

Educația occidentală pune tot mai mult accent pe studiul și aprofundarea științelor, tehnologiei și matematicii – încadrate sub denumirea generică de educație STEM, care dezvoltă competențele și abilitățile necesare integrării cu succes pe piața forței de muncă pentru generațiile viitoare. În acest context, CEAE formează profesorii de științe din România astfel încât să poată aduce la clasă aceeași abordare ca și profesorii din țările cu sisteme educaționale performante, care aplică cu succes metoda investigației de ani de zile.

Deși pot fi considerate pionierat în România, demersurile CEAE sunt susținute de companiile care au înțeles cât de necesară este promovarea educației STEM și în rândul elevilor de aici și alocă bugete pentru formarea  în acest sens a profesorilor, ca parte din programele lor de CSR. Pentru că doar o societate educată poate vorbi de inovație și progres tehnologic, tot mai multe companii se implică în sprijinirea unor intervenții strategice în sistemul de educație, care să le asigure peste câțiva ani o forța de muncă care să aibă competențele de care au nevoie.

Nuclearelectrica a decis să se alăture proiectului CEAE, în cadrul politicii sale de responsabilitate social corporatistă, fiind direct interesată de pregătirea tinerelor generații de specialiști în științe, prin utilizarea unor metode inovative, bazate pe demonstrație.

Industria nucleară din România are nevoie de specialiști, de forță de muncă înalt calificată, de un set specific de abilități, aptitudini și abordare și de dedicație, deoarece combinația dintre cunoaștere și implicare conduce la obținerea unor rezultate deosebite. Ne interesează să creăm o punte de legătură cu profesorii și elevii și să ne oferim sprijinul în susținerea pregătirii educaționale și ulterior să putem atrage acești tineri spre domeniul nuclear, domeniu care oferă multe posibilități de dezvoltare atât prin prisma operațiunilor curente, dar și prin cea a proiectelor de investiții. Vrem să implicăm industria nucleară cât mai mult în dezvoltarea unor abilități și formarea de aptitudini în așa fel încât să contribuim constant la o integrare eficientă a tinerilor în piața de muncă, cu precădere în industria nucleară. Energia nucleară este o sursă a viitorului, așadar ne construim acest viitora declarat Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica.

În 2020, primele trei abilități de care vor avea nevoie angajații vor fi rezolvarea de probleme complexe, gândire critică și creativitate. Iar aceste abilități pot fi dezvoltate, în special, prin modernizarea metodelor de învățare la clasă a științelor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *