Nuclearelectrica și Framatome vor colabora pentru a avansa producția în România a radioizotopului Lutetium-177 la centrala de la Cernavodă, folosit pentru combaterea cancerului

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Nuclearelectrica și Framatome vor colabora pentru a avansa producția în România a radioizotopului Lutetium-177 la centrala de la Cernavodă, folosit pentru combaterea cancerului

Nuclearelectrica și Framatome anunță semnarea unui acord de cooperare pentru a explora posibilitatea producerii izotopului medical Lutetium-177 la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă. Lutetium-177 este utilizat pentru o varietate de tratamente pentru cancer.

Domeniul de aplicare inițial al acordului include un studiu tehnic de fezabilitate, bazat pe tehnologia de producție a izotopilor a companiei Framatome, implementată cu succes în Canada în 2022. Framatome și Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a analiza cum să maximizeze infrastructura existentă la Cernavodă pentru a produce izotopi medicali, suplimentar față de energia curată, sigură, fiabilă și fără emisii de carbon generată în prezent.

„Acest parteneriat este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și pentru a demonstra beneficiile multiple ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, la decarbonizare și creștere economică. În lumina evoluțiilor recente pe piața de izotopi medicali, nevoia de aprovizionare sigură cu izotopi medicali este în creștere și, prin urmare, considerăm că acesta este momentul perfect pentru a dezvolta proiecte de producție de izotopi medicali la CNE Cernavodă”, declară Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

„Suntem încântați să colaborăm cu Framatome la producerea de izotopi medicali care salvează vieți și să dovedim beneficiile energiei nucleare, dincolo de producerea de energie curată”, spune Teodor Chirica, Președintele CA, Nuclearelectrica SA.

„Suntem încântați de acest proiect cu Nuclearelectrica. Accesul în masă la medicina nucleară este strâns legat de dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare pe scară largă, fiabile și diversificate și dorim să jucăm un rol în lupta împotriva cancerului, ajutând la construirea acestor lanțuri de aprovizionare”, a declarat François Gauché, Director Framatome Healthcare. „Pentru a ajuta mai bine pacienții în viitor, vom avea nevoie de centre regionale de producție de medicină nucleară, iar acest proiect este o oportunitate excelentă de a consolida lanțul de aprovizionare în Europa.”

Lutetium-177 este un radioizotop care emite beta utilizat în terapia cu radionuclizi care țintesc celule canceroase, folosit în tratamentul cancerului de prostată și în multiple dezvoltări radiofarmaceutice promițătoare pentru alte tipuri de cancer. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând celulele sănătoase neafectate. Tehnologia proprie de producție a izotopilor dezvoltată de Framatome a permis prima producție comercială la scară largă de Lutetium-177 într-un reactor în iunie 2022.

Nuclearelectrica are 27 de ani de experiență în exploatare în siguranță a centralei nuclearo-electrice de la CNE Cernavodă, fiind considerată una dintre cele mai performante companii din domeniu, la nivel global. Prin proiectele strategice de investiții (Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, dezvoltarea Unităților 3 & 4 CNE Cernavodă, dezvoltarea poiectului SMR, dezvoltarea Instalației de Detritiere), compania urmărește să furnizeze energie curată, să sprijine obiectivele de stabilitate energetică și de decarbonatare ale României, să susțină Acordul de la Paris și, pe baza strategiei ESG, să sprijine și inițiativele cu impact asupra sănătății umane, cum ar fi acest acord.

Framatome Healthcare se angajează să dezvolte produse și servicii pentru industria sănătății. Echipa sa susține lanțul valoric al radioizotopilor utilizați în radiofarmaceutice pentru imagistica de diagnostic și în scopuri terapeutice, furnizează aliaje speciale pentru dezvoltarea implanturilor și protezelor chirurgicale și oferă soluții avansate pentru instalațiile complexe de sterilizare esențiale pentru utilizarea materialelor medicale. Experții Framatome Healthcare promovează lupta împotriva cancerului, dezvoltă și susțin aplicații medicale ale tehnologiei nucleare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *