Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power vor coopera în domeniul combustibilului nuclear

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power vor coopera în domeniul combustibilului nuclear

S.N. Nuclearelectrica (SNN) și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat, în data de 28 iunie 2023, un Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru cooperare în domeniul combustibilului nuclear, ca parte a strategiei ambelor părți de a dezvolta în continuare procesarea combustibilului si de a asigura reziliența capacităților de productie de combustibil, in vederea operarii pe termen lung a centralelor nucleare actuale, dar și a viitoarelor capacități de productie de energie, dezvoltate prin proiectele de investiții curente.

Începând cu decembrie 2022, Nuclearelectrica deține întregul flux de procesare a concentratului tehnic de uraniu pentru obținerea pulberii sinterizabile de UO2. Sucursala Nuclearelectrica de la Feldioara (Fabrica de Procesare a Concentratului de Uraniu Feldioara) funcționează în prezent la parametri nominali. Nuclearelectrica are în plan proiecte de retehnologizare și modernizare a liniei de producție, cu scopul de a-și extinde activitatea în domeniul gestionării combustibilului nuclear și al serviciilor.

Memorandumul de înțelegere consemnează intenția părților de a colabora pentru studierea, planificarea și dezvoltarea activităților de prelucrare tehnică a concentratelor de uraniu, în scopul calificării potențiale a SNN ca potențial furnizor de pulbere de UO2 sinterizabilă de către KHNP, precum și pentru explorarea posibilităților de colaborare în domeniul fabricării fasciculelor de combustibil nuclear.

„În decembrie 2022, Nuclearelectrica a finalizat achiziția unor active din fluxul de procesare a concentratului tehnic de uraniu de la CNU Sucursala Feldioara. Decizia strategică de a achiziționa o parte din activele Sucursalei Feldioara a avut ca scop păstrarea și dezvoltarea ciclului integrat al combustibilului nuclear românesc și asigurarea rezilientei capacităților de producție ale Nuclearelectrica. În contextul extinderii producției centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda cu încă două unități la nivelul anilor 2030/2031, a fost important pentru noi să asigurăm securitatea producției de fascicule de combustibil și funcționarea optimă a FCN Pitești și a centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda. Prin colaborarea cu parteneri cu o mare experiență, cum ar fi KHNP, dorim să ne dezvoltăm în continuare capacitățile de gestionare si productie a combustibilului, atat pentru nevoiele interne cat și să putem exporta serviciile noastre. Punerea în aplicare a acestui memorandum de înțelegere ne oferă rezilienta și siguranță pe termen lung și, mulțumesc KHNP pentru că a dus parteneriatul nostru deja consolidat la un nou nivel de excelență”, afirmă Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica.

KHNP este un jucător important în lumea ciclului combustibilului nuclear CANDU, proprietarul și operatorul reactoarelor CANDU din Republica Coreea, deține cunoștințe tehnologice și experiență în producția de fascicule de combustibil avansat Candu 6 (37M) și este interesat să își diversifice sursele de pulbere de dioxid de uraniu cu compoziție izotopică naturală pentru nevoile sale.

„În condițiile în care Nuclearelectrica deține întregul flux de procesare a concentratului tehnic de uraniu pentru obținerea pulberii sinterizabile de UO2, iar filiala Feldioara (FPCU) este operațională și funcționează la parametri nominali, intenționăm să explorăm noi posibilități de extindere a activității companiei în domeniul combustibilului nuclear. Ne propunem să devenim un producător nuclear complet integrat, complet rezilient, complet inovator și un punct de referință în regiune”, spune Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *