Raport semestrial SNN: Efectele negative privind activitatea operațională pentru primul semestru al anului 2016 au fost anticipate încă din anul 2015 și bugetate corespunzator pentru anul 2016, fiind asumat de către Consiliul de Administrație și conducerea executivă un rezultat sub nivelul perioadei comparative, dar cu beneficii pe un orizont mediu și lung de timp
După ce în primul trimestru a raportat un profit record, Nuclearelectrica a înregistrat o pierdere netă de 37.839 mii lei în semestrul întâi al anului în curs, urmare a prelungirii duratei opririi planificate a Unității 1 CNE Cernavodă, scăderii veniturilor din vanzari de energie și evolutiei prețurilor pe segmentul competitiv de piață, precum și influenței negative a diferențelor nete de curs valutar, potrivit Raportului Semestrial aferent perioadei 1 ianuarie-30 iunie 2016.
De notat că în T1, societatea Nuclearelectrica a avut un profit net de 66,861 milioane lei, cu 88,68% mai mare decât cel din perioada similară din 2015, de 35,435 milioane lei.
Oprirea Unității 1 CNE Cernavodă din trimestrul II 2016 a avut o durată efectivă de 51 zile față de durata aproximativă normală de 30 de zile, fapt ce a determinat scăderea cantității de energie vanduta cu 7,09% (aproximativ 367 GWh), explică reprezentanții Nuclearelectrica. Efectiv, oprirea planificată din 2016 a avut o durată dubla comparativ cu cea din anul 2015 care a durat doar 24 zile. Anul acesta, au fost realizate lucrări suplimentare de întreținere a generatorului de aburi, lucrări care se realizeaza o singură dată pe durata inițială de viață (30 de ani) a unei unității nucleare. Conducerea SNN susține că, prin decizia luată, a prioritizat îmbunătățirea eficientei ciclului termic al cărei rezultat direct este stabilizarea producției de energie electrică aferenta Unității 1, evitarea scăderii factorului de capacitate cu consecința estimării de creștere a producției cu circa 1.5-2% față de nivelul prognozat a fi realizat în lipsa efectuării lucrărilor semnificative.
Potrivit Raportului semestrial, efectele negative privind activitatea operațională pentru primul semestru al anului 2016 au fost anticipate încă din anul 2015 și bugetate corespunzator pentru anul 2016, fiind asumat de către Consiliul de Administrație și conducerea executivă un rezultat sub nivelul perioadei comparative, dar cu beneficii pe un orizont mediu și lung de timp.
Veniturile realizate de Nuclearelectrica pe piața de energie electrică aferente livrărilor din primele 6 luni ale anului 2016, au fost de 742.004.256 lei, cu 3,04% mai mici față de valoarea veniturilor din BVC aprobat pentru anul 2016 defalcat pe trimestre, și mai mici cu 11,99% față de realizarile din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor companiei.
Prețul mediu ponderat de vânzare, pentru cantitățile de energie vândute (fără piața de echilibrare), rezultat în semestrul I 2016, este de 154,09 lei/MWh (include TG) comparativ cu 162,70 lei/MWh (include TG) cât era în semestrul I 2015. La această diferență contribuie și valoarea TG, cu 6,28 lei/MWh mai mica în semestrul I 2016, față de perioada anului trecut, respectiv 4,04 lei/MWh față de 10,32 lei/MWh. Astfel, diferenta dintre pretul mediu ponderat de vanzare din semestrul I 2016 și cel din semestrul I 2015, ajustata cu scăderea TG, este de 2,33 lei/MWh. “Scăderea graduală a prețului pe segmentul de piață pe care SNN vinde cea mai mare parte din producție are impact semnificativ asupra veniturilor din vânzări. Mai mult, apetitul scăzut al cumpărătorilor de a intra în contracte pe termen mediu și lung încheiate pe platforma OPCOM, din cauza volatitilității prețului și a lipsei de predictibilitate, a determinat o creștere a importanței segmentului de piață spot. În consecință, cota din producție vândută de SNN pe PZU a crescut, ajungându-se ca în semestrul I 2016 procentul SNN de vânzări pe PZU să fie de 31,95%, față de o cotă procentuală de doar 16,83% înregistrată în semestrul I 2015. PZU este caracterizată atât prin volatilitatea prețului, cât și a ofertelor, iar trend-ul descendent al prețului influențează prețul și durata contractelor de pe platformele centralizate ale contractelor non-spot”, se precizează în Raportul semestrial al Nuclearelectrica.
În ceea ce privește programul de investiții a SNN pentru anul 2016, valoarea totală este de 255.394 mii lei, ponderea cea mai mare fiind alocată investițiilor pe termen lung. Potrivit Raportului, situația comparativă a realizărilor investiționale pentru semestrul I 2016 față de semestrul I 2015 reflectă un grad de realizare la 30 iunie 2016 cu 10p.p mai mare decât în perioada precedentă, ceea ce înseamnă corelarea obiectivelor investiționale și respectarea graficelor de timp și buget conform planului inițial.
În semestrul I 2016, în conformitate cu prevederile Memorandumului de Înțelegere privind construcția reactoarelor 3 și 4 CNE Cernavodă, părțile implicate, SNN și CGN, au continuat procesul de negociere a Acordului Investitorilor și Actului Constitutiv ale noii companii de proiect. Aceasta reprezintă cea de-a patra și ultima etapă din procedura de selecție a investitorului privat lansată public în semestrul II al anului 2014, se menționează în documentul companiei.