* Coordonatorii edițiilor au fost bine aleși pentru fiecare domeniu în parte: pentru Diplomație, domnul Filon Morar, diplomat de carieră, pentru Diplomație energetică, doamna Elena Ratcu, consilier la Consiliul Mondial al Energiei – Comitetul Național Român
La trei ani de la despărțirea de ambasadorul Mihnea Constantinescu, în ziua în care ar fi împlinit 60 de ani, Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu în parteneriat cu Asociația Emblematic România, în calitate de inițiatori și coordonatori, anunță pregătirea trilogiei Mihnea Constantinescu-Emblematic România; o serie de trei volume, organizate pe cele trei mari domenii la care fostul ambasador a avut contribuții importante : diplomație, diplomație energetică și memoria Holocaustului.
Volumele conțin mărturiile a peste 6o de personalități din cele trei domenii și reliefează într-un stil documentar atât imaginea omului și profesionistului Mihnea Constantinescu cât și a unei epoci interesante din istoria României.
Coordonatorii edițiilor au fost bine aleși pentru fiecare domeniu în parte: pentru Diplomație, domnul Filon Morar, diplomat de carieră, pentru Diplomație energetică, doamna Elena Ratcu, consilier la Consiliul Mondial al Energiei – Comitetul Național Român. Pentru Memoria Holocaustului grupul de coordonare a ediției a fost constituit din elevi ai Complexului Educațional Laude-Reut din București îndrumați de profesorul de diplomație, domnul Octavian Sofronea, asistent universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București.

Trilogia Mihnea Constantinescu-Emblematic România devine prin coagularea mai multor puncte de vedere si prin amplitudinea documentării un punct de referință, care plasează corespunzător în istorie importanța contribuției lui Mihnea Constantinescu la bunul mers al lucrurilor, ca profesionist, funcționar public de rang înalt, reformator, diplomat, mentor, vizionar și nu în ultimul rând, ca om.
Datoria morală față de cel care a dăruit atât de generos timpul, energia și priceperea sa, și care s-a ridicat deasupra pasiunilor , a gândit vertical, a privit spre orizont și a lucrat pentru binele comun, pentru o Românie ancorată axiologic european și internațional este de a nu-l uita și de a duce mai departe ideile si contribuțiile sale.
Trilogia Mihnea Constantinescu – Emblematic România va fi lansata in curand cu sprijinul mai multor parteneri, Ministerul Afacerilor Externe, Universitatea Politehnica București, Complexul Educațional Laude-Reut București cu sustinerea Ambasadei Statului Israel în România.
Mihnea Constantinescu a avut o carieră de peste 30 de ani, în poziții de maximă responsabilitate ca funcționar public și diplomat. A fost asistent personal al premierului Petre Roman, șef de cabinet al premierului Theodor Stolojan (1991-1992), purtător de cuvânt al Guvernului (1990-1991), iar după Alegerile parlamentare din România din 1992, șef de cabinet al lui Mișu Negrițoiu, la vremea respectivă ministru de stat pentru coordonare, strategie și reformă în Guvernul Văcăroiu.
În paralel Mihnea Constantinescu a obținut diploma de doctorat în energie nucleară la Universitatea Politehnică, unde va rămâne asistent și lector universitar până în 2005.
În 1996, a fost cooptat de Adrian Severin în echipa Ministerului Afacerilor Externe. A îndeplinit funcțiile de șef de cabinet și director politic al MAE sub mai mulți miniștri de externe, până în 2004, când a fost numit șef de cancelarie al premierului Adrian Năstase (2004) și apoi al premierului Călin Popescu-Tăriceanu (2005-2008). După această dată Mihnea Constantinescu îndeplinește funcția de ambasador cu însărcinări speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, specializat în probleme de energie.
În 8 iulie 2016 a fost numit prin decret al primului ministru : „ambasador – coordonator cu însărcinări speciale pentru securitate energetică „.
În 2012 a fost numit de premierul Victor Ponta în postul de consilier de stat, desfășurându-și activitatea în aparatul propriu de lucru al primului-ministru.
De asemenea, a câștigat respectul și încrederea regelui Mihai și a moștenitoarei lui, prințesa Margareta, prin eforturile susținute în favoarea Casei Regale Române. Mihnea Constantinescu a deținut calitatea de liaison diplomatic pentru Casa Regală în Ministerul Afacerilor Externe din 2001, iar în 2010, a fost invitat să facă parte din Consiliul Regal.