O delegație a DG Competition vine la București să discute cazul CE Hunedoara

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal O delegație a DG Competition vine la București să discute cazul CE Hunedoara
  • Va fi acceptat planul de restructurare al companiei?

O delegație a DG Competition va veni în data de 22 martie la București pentru a discuta cu autoritățile române cazuri sensibile ale unor societăți, în special situația de la Complexul Energetic Hunedoara, potrivit unor surse guvenamentale.

Oficialii români  se tot străduiesc să-i convingă pe reprezentanții Comsiei Europene să accepte planul de restructurare al CE Hunedoara… Vicepremierul Costin Borc, Secretarul de stat Cristia Bușu, Președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu au susținut planul de restructurare al companiei în cadrul a două întâlniri recente cu reprezentanți ai DG Competition, rezultatul fiind că acesta “nu respectă întru-totul prescripțiile din Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate, formulându-se o serie de observații tehnice și financiare”, după cum reiese dintr-un document al Ministerului Energiei. Până acum, au fost transmise CE mai multe draft-uri ale planului de restructurare a companiei, în urma acordării unui ajutor de stat, dar niciunul nu a fost acceptat!

Complex-Energetic-Hunedoara

La fața locului, administratorul juridic trebuie să se grăbească să demareze procesul de restructurare la Complexul Energetic Hunedoara. Ca acest lucru să fie posibil, planul de restructurare ce urmează a fi promovat de administratorul judiciar ar trebui să fie similar cu cel realizat de ISPE, aspect sesizat de președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu, la finele lunii ianuarie.

Situația este delicată și necesită preocupare maximă din partea tuturor factorilor implicați în realizarea planului de restructurare.  În baza OUG 22/2015, s-a acordat Complexului un nou ajutor de stat de salvare în valoare de 167.000 mii lei, pentru un termen de 6 luni, cu îndeplinirea a trei condiții: notificarea CE a unui plan de restructurare; separarea activității de  minerit de celelate activități ale Complexului; prezentarea unui plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare  în termen de 6 luni de la momentul acordării ajutorului, compania este obligată să prezinte un plan de lichidare voluntară. De precizat că CEH a beneficiat de prima tranșă din ajutorul de stat pentru slavare , însă nu poate avea acces la a doua tranșă pentru că nu a achitat împrumutul către Ministerul Finanțelor. Demersurile oficialilor români sunt pentru transformarea ajutorului de stat individual de salvare acordat comapniei în ajutor de stat pentru restructurare.

Pentru a accelera posibilitatea de analizare a planului de restructurare la Comisia Europeană – DG Competition, Ministerul Energiei a solicitat Consiliului Concurenței transmiterea unei prenotificări privind intenția de transformare a ajutorului de salvare în ajutor de restructurare, împreună cu planul de restructurare.

Ordonanţa de urgenţa a guvernului prin care se acorda un ajutor de stat individual de 167 de milioane de lei pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara a fost adoptată, săptămâna trecută, de plenul Camerei Deputaţilor. Actul normativ, aflat deja în vigoare, stabileste acordarea ajutorului în tranşe, sub forma de împrumut, pe o perioadă de şase luni.

Ministrul Grigorescu: Pentru CEH există soluţii, dar ele nu sunt, poate din păcate politice, ci doar tehnice

Situația de la CE Hunedoara i-a adus ministrului Victor Grigorescu și echipei sale cele mai mari bătăi de cap, acesta fiind asaltat de atacuri din partea unor parlamentari din zonă, sindicaliști care îl acuză de lipsă de intervenție, de reglementare cu orice preț și liberalism sălbatic pe piața de energie indiferent de modul de operare al producătorilor și sursa de producție, precum și că a întrerupt în mod inexplicabil discuțiile cu Comisia Europeană, în loc să le accelereze! (deputat PSD Laurențiu Nistor, Circumscripția electrorală 22 Hunedoara). În replică, ministrul Grigorescu consideră că „afirmațiile legate de întreruperea discuțiilor cu CE ,  de sloganurile și mesjele populiste, de premeditarea unor acțiuni (în speță, deschiderea insolvenței), de desanturi și manifestații de forță fără precedent, rămân simple ticluiri”.

“Complexul Energetic Hunedoara are, astăzi, mai mult decât oricând, nevoie de profesionalism şi de a strânge la un loc toate energiile pozitive, pe toţi cei care cu adevărat îi vor binele. Pentru Complex există soluţii, dar ele nu sunt, poate din păcate politice, ci doar tehnice. E nevoie de muncă, de asumarea responsabilităţii, de decizii în cunoştinţă de cauză, luate la timpul lor, de oprirea risipei. Cărbunele este extrem de important pentru securitatea noastră energetică şi acest lucru nu trebuie uitat”, subliniază ministrul Energiei, Victor Grigorescu în răspunsul dat interpelării deputatului PSD.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.