O nouă etichetă energetică pe aparatele de uz casnic de la 1 martie

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic O nouă etichetă energetică pe aparatele de uz casnic de la 1 martie
  • Direcția de Eficiență Energetică, Ministerul Energiei, organizează o conferință online pentru clarificări privind noul sistem de etichetare

De la 1 martie, aparatele de uz casnic trebuie să aibă o nouă etichetă energetică  în toate țările europene. UE introduce o etichetă revizuită și mai transparentă pentru a oferi în viitor orientări mai eficiente consumatorilor.

Ministerul Energiei, prin Direcția Eficiență Energetică, organizează conferința online ”Noua etichetă energetică UE”: joi, 25 februarie, pentru rețelele de magazine, și vineri, 26 februarie, pentru producători și importatori. Conferința începe de la ora 10.00 și va fi și o sesiune de întrebări și răspunsuri pentru a clarifica noul sistem de etichetare.

Economie de energie de la A la G

Scara actuală de la A +++ la G este înlocuită de o scară mai simplă și mai ușor de utilizat de la A la G, fără simbolurile plus (+).

Din martie, noua etichetă va fi introdusă pentru frigiderele de uz casnic, congelatoare, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice. Sursele de lumină vor urma în septembrie. Pentru toate celelalte grupuri de produse, precum aerul condiționat, încălzirea și prepararea apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior.

Ministerul Energiei explică: Noile etichete se bazează pe metode de calcul parțial revizuite și standarde de testare. De exemplu, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru majoritatea grupurilor de produse. În schimb, consumul de energie este acum declarat pe ore de funcționare sau cicluri de funcționare. Acest lucru este mai transparent și permite calculul individual simplu pentru diferite scenarii de aplicație. Totuși, acest lucru înseamnă, de asemenea, că valorile din vechea și noua etichetă nu pot fi comparate direct.

Noul sistem simplifică orientarea pentru consumatori. În același timp, scara de etichetare revizuită va fi un stimulent pentru producători pentru a crea produse și mai inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic.

Produsele cu noua etichetă, înregistrate în baza de date EPREL

Cumpărătorii pot accesa și compara informații despre costurile de funcționare sau caracteristicile funcționale sau pot căuta cele mai eficiente produse printr-un nou instrument de aplicații web intuitiv și ușor de utilizat dezvoltat de Label2020. Toate produsele care prezintă noua etichetă sunt înregistrate într-o nouă bază de date a produselor din UE (EPREL),instrument ce va fi disponibil în martie, după ce retailerii au trecut la noua etichetă.

Schimbarea etichetelor

În perioada 1 – 18 martie, comercianții cu amănuntul vor introduce noile etichete pentru primele grupuri de produse. Modelele vechi de produse, care sunt vândute în următoarele luni, pot purta eticheta veche, dar nu mai trebuie vândute după noiembrie 2021. Pentru sursele de lumină, noua etichetă energetică va fi introdusă la 1 septembrie 2021. Pentru vânzările online, eticheta energetică trebuie să fie afișată lângă prețul produsului sau, alternativ, clasa de eficiență energetică trebuie să fie afișată într-o „săgeată colorată” cu un link către eticheta energetică corespunzătoare.

Mai multe informații sunt furnizate pe site-ul web Romania Label 2020, care oferă îndrumări și instrumente pentru consumatori, comercianții cu amănuntul și alte părți interesate.

Label2020 este o inițiativă internațională finanțată de Comisia Europeană prin programul Orizont 2020 și coordonată de Agenția Austriană pentru Energie pentru 15 state membre ale Uniunii Europene și Marea Britanie. Label2020 oferă informații și instrumente eficiente pentru a sprijini consumatorii, comercianții cu amănuntul și toate celelalte părți interesate în timpul tranziției către noile etichete.

Despre implementarea etichetelor în România

Direcția Eficiență Energetică este autoritate competentă pentru aplicarea legislației cadru, naționale și europene, privind normele de etichetare a produselor cu impact energetic: Legea nr. 121 din 18 iulie 2014 privind eficienţa energetică și regulamentele Uniunii Europene.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *