O nouă încercare de ieșire a Transelectrica din provizorat. Acționarii ar urma să numească noi supraveghetori pe 4 ani. Ministerul Economiei a tot amânat declanșarea procedurii de selecție, aprobată în septembrie 2017

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential O nouă încercare de ieșire a Transelectrica din provizorat. Acționarii ar urma să numească noi supraveghetori pe 4 ani. Ministerul Economiei a tot amânat declanșarea procedurii de selecție, aprobată în septembrie 2017

Transelectrica se pregătește, din nou, să iasă din provizorat și să intre în guvernanță corporativă. Acționarii companiei ar urma să numească, în ședința AGOA programată pentru data de 27 septembrie, 7 membri ai Consiliului de Supraveghere pe o perioadă de 4 ani, începând cu luna octombrie a anului curent. Aceasta este propunerea Directoratului companiei, care vine după un an în care acționarul majoritar Ministerul Economiei a tot amânat procedura de selecție a supraveghetorilor cu mandat plin. De notat că, la data de 30.09.2018, expiră contractele de mandat ale membrilor provizorii ai Consiliului de Supraveghere  Transelectrica.

Acționarii sunt solicitați să aprobe declanșarea procedurii de selecție a supraveghetorilor Transelectrica,  profilul Consiliului de Supraveghere și a candidaților pentru postul de membru în CS.

De selecția supraveghetorilor Transelectrica se ocupă Ministerul Economiei, care înființează o comisie, ce este asistată de un expert independent. De notat că acționarii companiei au aprobat declanșarea procedurii de selecție a membrilor CS încă din luna septembrie a anului trecut, însă ministerul a tot amânat punerea în aplicare a acestei hotărâri pentru care și-a dat acordul. Potrivit OUG 109, procedura de selecție nu trebuie să depășească 150 de zile, dar se face anul și Ministerul Economiei bate pasul pe loc, încălcând astfel legislația în vigoare.

În condițiile date,  Directoratul Transelectrica conisderă că este necesară o nouă hotărâre a AGOA în vederea declanșării procedurii de selecție a noilor supraveghetori. Cu această ocazie, se vor stabili criteriile de selecție cu luarea în considerare a scrisorii de așteptări, un plan de selecție și profilul CS. Există deja un plan de selecție, promovat în septembrie 2017, ce este publicat pe site-ul companiei. Probabil, acest plan va fi reactivat!

După ce se obține acordul acționarilor, Transelectrica va publica  anunțul privind selecția membrilor CS. Candidații interesați să supravegheze compania vor fi înscriși, inițial, într-o listă lungă, după care comisia de selecție/expertul independent va realiza o listă scurtă care va fi propusă spre aprobare în AGA.

Ministerul Economiei va elabora scrisoarea de așteptări, o condiție determinantă pentru derularea procedurii de selecție, se specifică în nota semnată de Directoratul companiei.

Acționarii Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice – Transelectrica sunt Statul Român, reprezentat de Ministerul Economiei, ce deține 58,688% acțiuni, alți acționari – persoane juridice, ce dețin 35,193% acțiuni și alți acționari-persoane fizice ce dețin 6,119% acțiuni.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *