O nouă investiție la Transelectrica, de 33,43 milioane de euro: LEA 400 KV Gutinaș – Smârdan

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica O nouă investiție la Transelectrica, de 33,43 milioane de euro: LEA 400 KV Gutinaș – Smârdan

CNTEE Transelectrica anunță semnarea  contractului de finanțare pentru construcția Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinaș – Smârdan, în valoare de 33,43 milioane de euro. Această nouă investiție va permite creșterea capacității SEN de la 2200 MW (anul 2013) la 3200 MW (anul 2023). Astfel va putea fi preluată producția de energie din resurse regenerabile în condiții de maximă siguranță.

Finanțarea europeană nerambursabilă a fost obținută prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritară 8 – Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, Obiectivul specific 8.1 – Creșterea capacității Sistemului Energetic Național pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile. Valoarea totală a investiției este de 56,76 milioane de euro.

Contractul de finanțare pentru proiectul „Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV dublu circuit  Gutinaș – Smârdan”, al cărui beneficiar este CNTEE Transelectrica SA, a fost semnat astăzi, la sediul Ministerului Fondurilor Europene, de ministrul Roxana Mînzatu și de doamna Claudia-Gina Anastase, președinte Directoratul CNTEE Transelectrica SA.

Finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), cu 56,76 milioane euro (33,43 milioane fonduri nerambursabile), proiectul va asigura creșterea capacității Sistemului Energetic Național (SEN) pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile – noile centrale eoliene instalate în Dobrogea și Moldova. Totodată, proiectul va sprijini eficientizarea interconectării rețelelor de energie electrică dintre România și Republica Moldova și va contribui la consolidarea integrării pieței regionale și europene de energie, prin asigurarea de interconexiuni și linii interne în direcțiile nord-sud și est-vest pentru finalizarea pieței interne.

Aceste proiect va contribui, totodată, la dezvoltarea infrastructurii europene de transport  energie electrică.

În plan european, va asigura consolidarea coridorului de transport a energiei electrice de-a lungul țărmului Mării Negre (Ucraina, România, Bulgaria) și spre restul Europei (Black Sea Corridor).

Concret, prin acest contract este asigurată finanțarea pentru construirea unui linii electrice de 140 km (138 km linie aeriană și 2 km cablu subteran). „Finanțând această investiție cu bani europeni, sprijinim folosirea energiei verzi, produse de centralele eoliene din România. Linia aeriană construită pe teritoriul județelor Bacău, Vrancea, Galați va permite preluarea în condiții de siguranță a energiei produse din surse regenerabile și transportul ei către centrele de consum și stocare din vestul țării. Președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune Europei o viziune a unui continent care își protejează resursele și sănătatea –  A European Green Deal. Prin finanțarea unor investiții ca cea propusă de Transelectrica, maximizăm folosirea energiei curate în regiune și consolidăm rolul României de actor-cheie al continentului în energia verde”, a declarat doamna Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene.

Deși nu a putut fi prezent la momentul semnării contractului, domnul Niculae Bădălău, ministrul Economiei, a transmis următorul mesaj:  „Am susținut mereu proiectele de investiții derulate de Transelectrica și consider că orice investiție a acestei companii este de importanță strategică pentru România. Îmi doresc să avem cât mai multe astfel de proiecte la Transelectrica, iar faptul că pentru realizarea lor sunt accesate fonduri europene nerambursabile nu face decât să întărească seriozitatea companiei. Semnarea acestui contract demonstrează că există o continuitate a proiectelor de investiții în Transelectrica, indiferent de durata de viață a unei echipe de management.”

 „Semnarea acestui contract reprezintă un pas important pentru menținerea siguranței în funcționare a Sistemului Electroenergetic în zona de sud-est a țării. Este urmarea unor ani de muncă, profesionalism și perseverență din partea specialiștilor noștri. Un proiect de anvergură națională care va permite transportul energiei produse în zona Mării Negre către centrele din restul țării și apoi mai departe spre Europa central-răsăriteană, pus pe picioare și clădit de oamenii care au decis să nu-l ia pe NU în brațe. Obținerea acestei finanțări este o mare reușită, dar și o responsabilitate: vom continua să facem lucrurile cu profesionalism și dedicare”, a declarat doamna Claudia-Gina Anastase, președinte Directoratul CNTEE Transelectrica SA.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *