O nouă lege privind tranzacţionarea certificatelor pentru emisiile de gaze cu efect de seră, adoptată de Parlamentul European

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic O nouă lege privind tranzacţionarea certificatelor pentru emisiile de gaze cu efect de seră, adoptată de Parlamentul European

Parlamentul European (PE) a aprobat miercuri, la Strasbourg, reforma mecanismului Uniunii Europene de tranzacţionare a certificatelor pentru emisiile de gaze cu efect de seră (ETS), ce fusese agreată informal cu preşedinţia letonă a Consiliului UE, potrivit unui comunicat de presă al PE, preluat de Agerpres.

Reforma are ca scop reducerea surplusului de credite de carbon disponibile pentru tranzacţionare pentru a sprijini preţul drepturilor de emisie. Mecanismul va intra în vigoare în 2019.

Noua lege creează un sistem care va lua automat de pe piaţă o parte din certificatele ETS şi le va pune într-o rezervă dacă surplusul va depăşi un anumit prag. În caz contrar, certificatele vor putea fi readuse pe piaţă. Surplusul de certificate, care s-a adunat în sistem din 2009, este estimat la peste 2 miliarde.

Conform acordului, certificatele retrase (900 milioane de certificate retrase de pe piaţă cel puţin până în 2019) vor fi plasate în rezervă. Certificatele care vor rămâne nealocate până la sfârşitul perioadei actuale de tranzacţionare (2020) vor putea fi, de asemenea, puse în rezervă, cu condiţia unei revizuiri de ansamblu a directivei ETS, ce urmează a fi propusă de Comisia Europeană în acest an.

Rezerva pentru stabilitatea pieţei CO2 va începe să opereze mai devreme decât a fost prevăzut iniţial, la 1 ianuarie 2019, în loc de 2012 cum fusese propus de Comisia Europeană (Agerpres).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *