O nouă piedică în calea prosumatorilor! Camera Deputaților a reintrodus autorizația de construire pentru panouri fotovoltaice. A fost o eroare, se repară. Un nou proiect de lege este în dezbatere în ședința de miercuri la Comisia de Industrii și Servicii

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Info Info Consumatori O nouă piedică în calea prosumatorilor! Camera Deputaților a reintrodus autorizația de construire pentru panouri fotovoltaice. A fost o eroare, se repară. Un nou proiect de lege este în dezbatere în ședința de miercuri la Comisia de Industrii și Servicii


Ultima oră: A fost o eroare materială (s-a lucrat pe versiunea neactualizată a actului normativ) care se va corecta zilele astea prin alt proiect de modificare a Legii 50/1991, a declarat Lucian Cumpătă, Consilier Comisia de Industrii și Servicii Camera Deputaților. Un nou proiect de Lege pentru completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii şi pentru completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii este pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 27 noiembrie, a Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților. Proiectul a trecut de Senat, este săptămâna asta la Comisie și urmează să fii supus aprobării în Plenul Parlamentului cât de repede posibil.

O nouă piedică în calea prosumatorilor! Camera Deputaților reintroduce autorizația de construire pentru panouri fotovoltaice. Printr-o modificare recentă a legii 50/1991 (privind autorizarea executării lucrărilor de construcții), Camera Deputaților a eliminat din textul de lege exceptarea panourilor fotovoltaice de la obținerea autorizației de construire. Exceptarea menționată fusese introdusă cu doar 4 luni înainte, în iunie 2019, atenționează Greenpeace România, printr-un comunicat.

Practic, acest lucru va constitui o barieră pentru cei care doresc să devină prosumatori. Aproape 26.000 cetățeni sunt interesați să devină prosumatori și au solicitat deja finanțare de  la Administrația Fondului pentru Mediu.

„E greu să găsim o explicație logică pentru această nouă modificare a legii făcută de Camera Deputaților. Foarte mulți cetățeni au așteptat eliminarea autorizației de construire, pentru că acest pas birocratic însemna costuri și mult timp petrecut inutil pe la ușile autorităților. Reintroducerea autorizației este incalificabilă”, declară Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Prin modificarea legii 50/1991 (prin legea nr.193/2019, publicată pe 30 octombrie în Monitorul Oficial), Camera Deputaților a decis că toți cei care sunt interesați să își monteze panouri fotovoltaice au nevoie de autorizație de construire. Această cerință va bloca programul de finanțare demarat de Administrația Fondului pentru Mediu și va îngreuna orice inițiativă individuală de a produce energie curată, precizează Greenpeace România.

Pe termen scurt, cei mai afectați vor fi cei care doresc să acceseze programul de finanțare pentru fotovoltaice derulat de Administrația Fondului pentru Mediu. Cei 26.000 de cetățeni care au aplicat riscă să nu se încadreze în termenele de implementare stabilite în ghidul programului și pot pierde finanțarea de 20.000 de lei.

„Solicităm Parlamentului României și Guvernului să găsească rapid soluții pentru ca montarea panourilor fotovoltaice și termice, atât pe acoperiș, cât și pe sol, să se facă cu minim efort și cu respectarea normelor de siguranță. Este nevoie de o procedură clară, unitară, pentru toate autoritățile locale din țară și distribuitorii și furnizorii de energie”, afirmă Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 55 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea. Pentru a-şi păstra independenţa, Greenpeace nu acceptă donaţii de la guverne, partide politice sau companii, ci se bazează mai ales pe contribuţii de la persoane fizice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *