O nouă reorganizare la Ministerul Economiei! OPSPI, înghițit de Departamentul pentru Privatizare. Oltchim, Romaero și Remin, pe lista urgențelor!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential O nouă reorganizare la Ministerul Economiei! OPSPI, înghițit de Departamentul pentru Privatizare. Oltchim, Romaero și Remin, pe lista urgențelor!

• Cu 45 de angajați, conduși de un președinte și un vicepreședinte, noul departament va avea buget și parc auto

privatizare

Șefii Ministerelor Economiei și Energiei țin morțiș să aibă propriile Departamente pentru Privatizare. Ministerul Energiei are deja unul – DGPAPSE , în timp ce Ministerul Economiei are un Oficiu – OPSPI. Pe motiv că OPSPI nu face față complexității situației companiilor din subordinea Ministerului Economiei, conducerea instituției a pus la cale o nouă reorganizare. Astfel, va lua ființă Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului pentru Privatizare, care va înghiți actualul OPSPI. În cadrul acestuia, vor lucra 45 de angajați, conduși de un președinte și un vicepreședinte, numiți de ministrul Economiei. Cei doi șefi ai instituției vor avea salarii și alte drepturi la nivelul funcţiei de ministru delegat, respectiv de secretar de stat.

Un proiect de hotărâre de guvern privind organizarea şi funcţionarea DPAPS a fost pregătit de Ministerul Economiei, în prezent fiind supus dezbaterii publice. Reprezentanții ministerului invocă necesitatea unui departament mai puternic ca atribuții și număr de personal prin complexitatea problemelor cu care se confruntă companiile din subordine. În acest sens, sunt exemplificate Oltchim, Romaero, Remin, pentru care sunt necesare aplicarea de urgență de soluții viabile. DPAPS va administra un numar de 49 operatori economici plus filialele şi/sau societăţile cu capital mixt, din sectoare strategice ale economiei naţionale, precum: sectorul resurse minerale, industria de apărare, cercetare – dezvoltare, turism şi alte activităţi industriale în contextul unei legislaţii sectoriale specifice, complexe. De notat că Ministerul Economiei, prin DPAPS, va îndeplini obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” – S.A. și la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale “Transgaz” – S.A. Mediaş.

Prin urmare, Departamentul se va ocupa de privatizarea operatorilor din subordinea ministerului Economiei, respectiv administrarea participaţiilor acestora, de guvernanță corporativă prin modernizarea și eficientizarea
managementului la operatorii economici, de restructurare / reorganizare /lichidare a unor companii. De asemenea, DPAPS are o serie de noi atribuții, având posibilitatea preluării de active şi active funcționale, inclusiv prin procedura de dare în plată, constiturii de societăți mixte și atragerii de investiții, reorganizării agenților economici, înfiinţării de societați cu capital de stat, în România și în străinătate, în funcţie de nevoile de dezvoltare a economiei naţionale. Departamentul va putea să preia active sau active funcţionale, inclusiv prin procedura de dare în plată, în scopul valorificării acestora prin, dar fără a se limita la, vânzare, închiriere, majorare a capitalului social.

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, cheltuielile de funcţionare ale DPAPS, respectiv cheltuielile de personal, bunuri şi servicii şi cheltuielile curente şi de capital se asigură integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului. Pentru activităţile specifice, Departamentul va dispune de un parc auto propriu de 10 autoturisme, cu un consum maxim de carburant de 300 litri/lună/vehicul.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *