Oamenii care produc lumină, în lumină la Nuclearelectrica. La 36 de ani, Silviu Popa este Operator Principal la Camera de Comandă la Unitatea 1 CNE: “Ești responsabil pentru siguranța tuturor, iar această responsabilitate vine obiectiv doar din expertiză ce înseamnă muncă, renunțare, dar și creștere, fascinație, motivație”

Publicat pe Categorii Esential, Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Oamenii care produc lumină, în lumină la Nuclearelectrica. La 36 de ani, Silviu Popa este Operator Principal la Camera de Comandă la Unitatea 1 CNE: “Ești responsabil pentru siguranța tuturor, iar această responsabilitate vine obiectiv doar din expertiză ce înseamnă muncă, renunțare, dar și creștere, fascinație, motivație”

“Mă simt special să lucrez în industria nucleară”.

Silviu Popa

Industria nucleară românească este, în primul rând, despre oameni! Acei oameni care cred cu tărie că energia nucleară asigură stabilitate, dar și flexibilitate, securitatea aprovizionării, dar și accesibilitate, cei care manageriaza un reactor de 700 MW, dar au expertiza profesională și pentru un reactor de ultima generație de 70MW!  Nucleariștii români sunt sunt cei care aprind românilor 1 bec din 5 prin expertiză, responsabilitate și empatie!

Într-un demers care precede Gala InvesTenergy dedicată specialiștilor în energie – “Să punem Oamenii din energie în lumină”, vă prezentăm  Oamenii care produc lumină, în lumină la Nuclearelectrica.

Silviu Popa este Operator Principal Camera de Comandă la Unitatea 1 CNE Cernavodă. Este unul dintre oamenii  care produc, cu pasiune, energia nucleară.

La 19 ani s-a angajat ca operator, iar la început de drum treaba lui consta în muncă în instalație, izolări, testări de echipamente, făcute inițial cu mentor, apoi singur. “Era totul nou pentru mine. Tura era familia mea”, aflăm de la  Silviu, care își amintește,  cu nostalgie, că  la început, când era în camera de comandă, încă avea impulsul de a mă se duce pe teren.  Așa a crescut, așa s-a format, “în tură”, alături de colegi. Odată cu anii, colegii au rămas baza: “Ne unește faptul că nu se poate unul fară altul, eu fară băieții din teren. Cunoștințele sunt complementare, dacă ne împărțim opex-ul, reușim să definim excelența în operare”.

“Daca aș avea un copil, l-aș îndemna să lucreze în industria nucleară”, o spune cu convingere Silviu Popa, un tânăr în vîrstă de 36 de ani, care lucrează la CNE Cernavodă de la 19 ani, imediat dupa terminarea liceului. Astazi este operator cameră de comandă, unde își petrece 13 ore/zi. Camera de comanda a unui reactor este locul din care, 24/7, o echipă de super profesioniști introduc în sistemul energetic românesc 1400 MWh curați, practic aprind unul din 5 becuri în România.

Nu este puțin lucru ca în România să opereze una dintre cele mai performante centrale nucleare din lume, cu un factor de capacitate constant în topurile mondiale. Programul nuclear a început în anii 1960, iar astăzi sunt proiecte de investțtii în valoare de 9 miliarde de Euro care vor genera și mai multă energie sigură și curată pentru România. Nuclearelectrica are un trecut încărcat de experiență de operare și un viitor  pe care îl construiesc zi de zi oameni ca Silviu și mulți alții din SNN și industria orizontală.

Că nu-I ușor să ajungi să controlezi un reactor nuclear și mai ales să te menții în topurile internaționale prin exploatare, este evident pentru toată lumea. Ce implică să ajungi în acest punct, câtă  muncă, cât sacrificiu și câtă pasiune, aflăm de la Silviu Popa, care vorbește despre meseria lui  cu fascinație și respect.

Durează mult pregătirea ca să devii operator, durează o viață să fii tot timpul ‘la curent” cu tot ce e nou, să beneficiezi de experiența de operare internațională, să testezi, să faci scenarii, dar mai ales, să poți răspunde obiectiv, calculat, fiecărei variabile de lucru din fiecare scenariu.

Unele anunțuri, la nivel internațional pentru operatorii de cameră de comandă, suna așa: Căutam operatori cu pasiune pentru nuclear! Întâi pasiune, apoi cunoștinte tehnice, experiență. Pentru că pasiunea este condiția necesară și suficientă ca sa poți  controla o mașinărie extrem de complexă, de miliarde de euro, în siguranță, tot timpul, dar și garanția orelor de munc[.

Silviu s-a născut la Cernavodă, la 5 ani s-a mutat la Băcău, iar dupa clasa a VII-a s-a reîntors la Cernavodă, care avea să-i dea cu siguranță una dintre cele mai provocatoare cariere la nivel internațional, unică în România.

Acum 10 ani, Silviu Popa devenea cel mai tânăr operator de la CNE Cernavodă, adica la doar 26 de ani intra în curentul de licențiere, perioadă care a durat 5 ani. Anterior au fost mulți ani de pregătire, cursuri, testări, îmbunătățire permanentă, apoi licențiere. 

“Cel mai frumos moment din cariera mea este momentul în care am intrat în curentul de licențiere. M-a fascinat tot timpul suma asta de sisteme corelate, peste 200, niciodată nu te plictisești. Mai târziu, dupa ani de experiență ca operator, evoluția în carieră vine firesc, iar cel mai frumos moment devine “momentul în care am fost coordonator de outage (oprire planificată).E dificil să descriu în puține cuvinte complexitatea unei opriri planificate, acestea sunt proiecte complexe de investiții, cu buget specific, sute de oameni implicați, muncă zi și noapte, expertiză, angajament”, precizează Silviu Popa.

Cât de pasionat trebuie sa fii de o muncă, de o industrie, de performanța să coordonezi un astfel de proiect când ai 30 de ani? Cât de bun profesional, cât de sigur pe tine?

Silviu răspunde: “Mă simt special să lucrez în industria nucleară”. Probabil că responsabilitatea, capacitatea de ‘a defini excelența în operare’, vin din această percepție a industriei nucleare: că este specială, unică, cu rol strategic în viitor, poate mai mult decat oricând. Nu este o meserie ca oricare alta: ești responsabil pentru siguranța tuturor, iar această responsabilitate vine obiectiv doar din expertiză. Expertiza e muncă, renunțare, dar și creștere, fascinație, motivație. Muncă individuală și de echipă, tineri și mentori, efort și exemplu”.

Silviu este crescut frumos în cultura de securitate nucleară de la Cernavodă de oameni care au pus bazele industrei nucleare în România, el este cel care opereaza azi și care va lăsa camera de comandă, peste ani, altor tineri pasionați care în prezent lucrează în instalație.

Întrebat ce își mai doreste pentru că toți ne dorim mai mult la un moment dat, Silviu răspunde: ‘Eu, pentru mine, nu mi-aș dori nimic altceva!”’. Fără ezitări, fără dubii!

Este nevoie de un gen de oameni speciali să stăpânească și să iubească industria nucleară. Să lucreze zi și noapte cu precizia inginerului intransigent, dar să vorbeasca despre ea cu pasiunea poetului care tocmai și-a descoperit muza. Sunt extrem de puține industriile, domeniile unde omul poate să facă integral diferența. Silviu Popa este unul din acei oameni care își conștientizează importanța, însă ca orice om inteligent, o face cu multă modestie.

Îi plac lucrurile simple, reacționeaza tot la lucruri simple, fericirea vine din lucruri mici, prieteni, munte, plimbări cu barca pe Dunăre. “Îmi doresc o familie și o căsuță cu iarbă și copaci pe care să-i pun cu mana mea. Și îmi doresc 3 copii. Trei am fost și acasă și a fost ok”, se destăinuie omul Silviu Popa.

Să ne întoarcem la  fraza de început: industria nucleară e despre pasiune, despre cunoaștere tacită și împărtășire de experiențe. ÎI revine tot lui Silviu sarcina de a-și îndemna copiii către nuclear, pentru o nouă generație de nucleariști, din tată-n fiu.

Mulțumiri speciale lui Silviu Popa pentru pasiune, muncă, curaj și demnitate! Mulțumiri Nuclearelectrica!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *