Oana Ozmen anunță primul proiect legislativ privind reglementarea hidrogenului verde

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic Oana Ozmen anunță primul proiect legislativ privind reglementarea hidrogenului verde

Primul proiect de lege destinat proiectelor pe hidrogen a fost depus astăzi, 15 februarie, în Parlamentul României, atestând importanța acestui vector de energie în procesul de decarbonizare și atingerea independenței energetice a țării, anunță Oana Ozmen, Deputat PNL.

Depășirea dependenței de combustibilii fosili presupune atingerea unui mix energetic echilibrat, în care utilizarea hidrogenului capătă proporții. Pentru a încuraja industria în tranziția energetică, în calitate de Raportor al Grupului de Lucru pe hidrogen din Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, am avansat spre dezbatere și adoptare proiectul  privind integrarea hidrogenului  din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon  în sectoarele industriei și al transporturilor, a afirmat Oana Ozmen.

În calitate de inițiator al  proiectului și susținător al dezvoltării industriei de energie, Ozmen consideră că promovarea aplicațiilor bazate pe hidrogen, care să acopere întreg lanțul valoric, reprezintă o necesitate. Pentru a parcurge drumul de la deziderat la fapte, de la idee la plan, deputata PNL Oana Ozmen a elaborate, alături de colegii din Comisie, acest proiect în beneficiul industriei și în spiritul dezvoltării economice a țării. Există o listă lungă de nevoi în domeniul politicilor publice, economice și cerințelor  tehnologice în vederea dezvoltării unui cadru sustenabil, bazat pe hidrogen. Prin inițiativa propusă, se apreciază că primul pas a fost îndeplinit, facilitând astfel conturarea unui cadru mai amplu, robust în ceea ce privește sustenabilitatea și siguranța în materie de energie.

Proiectul a fost depus ca urmare a consultării pe parcursul unui an de zile a tuturor experților din mediul academic, privat și non-guvernamental, în colaborare cu experții din Ministerul Energiei și ai celorlalte instituții cu atribuții în acest domeniu, precum ANRE.

Acest proiect de lege este coordonat cu Strategia Națională de Hidrogen în curs de elaborare, cât și cu strategiile europene pentru dezvoltarea hidrogenului și a Repower EU care prevede un consum de 20 MT de hidrogen verde în Europa în 2030.

Prioritatea proiectului este să promoveze hidrogenul verde, crescând astfel capacitatea de producție de energie în țară și întărind securitatea energetică a României.  În același timp, România se bucură de acces atât la energie cu emisii scăzute de carbon din surse nucleare, cât și de resurse de gaz natural.

Ca o dovadă a bunei colaborări între Grupul de lucru privind Hidrogenul constituit la nivelul Comisiei pentru industrii și servicii, la propunerea mea – susținută de președintele Comisiei pentru industrii și servicii, domnul Bende Sandor, și de ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu – am inițiat acest proiect de lege susținut de cei 18 deputați, membri ai Comisiei, reprezentanți ai PNL, PSD, UDMR și din partea opoziției, a spus Oana Ozmen, completând: “Este un efort de echipă, o dovadă a colaborării instituționale excelente care a presupus zeci de ore de muncă cu un rezultat pe măsură. Proiectul are ca scop atingerea țintelor stabilite prin PNRR privind reglementarea pieței hidrogenului în România”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *