Oferta șefilor pentru angajații Hidroelectrica: indexare salarii cu condiția implementării unui nou sistem de salarizare în 2018. Ce spune sindicatul, negocierile se încheie pe 8 decembrie

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Oferta șefilor pentru angajații Hidroelectrica: indexare salarii cu condiția implementării unui nou sistem de salarizare în 2018. Ce spune sindicatul, negocierile se încheie pe 8 decembrie

Se propune o creștere de 20% a salariilor  ca urmare a modificărilor legislative care se aplică din ianuarie, privind trecerea cotelor de contribuții de la angajator la angajat, conform OUG 79/2017, plus o majorare salarială de 10% tot de la începutul anului viitor. Iar pentru luna decembrie, salariile să fie indexate cu 6% față de momentul actual.

Salariile de bază ale anagajaților Hidroelectrica ar putea fi indexate, dacă directoratul și sindicatul cad la pace în privința implementării unui nou sistem de salarizare în 2018. Propunerea administrației este o creștere de 20% a salariilor  ca urmare a modificărilor legislative care se aplică din ianuarie, privind trecerea cotelor de contribuții de la angajator la angajat, conform OUG 79/2017, plus o majorare salarială de 10% tot de la începutul anului viitor. Iar pentru luna decembrie, salariile să fie indexate cu 6% față de momentul actual.

În plus, se vor acorda angajaților tichete de masă  (15 lei/tichet), sporuri de fidelitate, mobilitate/confidențialitate, spor personal navigant, indemnizație de conducere, adaosuri, cota de energie și 3 adaosuri introduce în salariul de bază, vouchere de vacanță în sumă de 1450 lei. Compania are circa 3.300 de angajați.

La Hidroelectrica se negociază, în aceste zile, un nou sistem de salarizare pentru 2018. Actuala conducere a companiei dorește, la fel ca fosta echipă, să implementeze un sistem de salarizare care să recompenseze competenţa, performanţa și care să motiveze şi să menţină în societate cei mai buni salariaţi. Consultantul – firma Mercer a proiectat, în urmă cu 2 ani, un model de salarizare, urmare a evaluării posturilor din cadrul societății.

Directoratul propune acum o nouă organigramă a companiei și un sistem de salarizare Mercer pentru anul 2018, actualizat în urma reevaluării unor posturi din exploatare.

Sindicatul Hidrosind cere conducerii o grilă de salarizare modificată, pornind de la actualul sistem de salariazare, clasa 1  fiind 1224 lei, astfel încât să fie preluate și contribuțiile sociale, potrivit unor surse apropiate companiei.

Alte solicitări din partea sindicatului:

  • un angajat nou va fi încadrat, la debut, cu un salariu de bază reprezentând 85% din valoarea salariului aferent clasei minime de salarizare;
  • la promovare, angajaţii vor debuta pe noul post la salariul minim prevăzut pentru postul respective; Dacă salariul iniţial este mai mare, li se va menţine salariul de bază;
  • fiecare salariat are dreptul să avanseze, la un interval de doi ani, sub condiţia obţinerii cel puţin a calificativului “bine” la evaluarea anuală, în urma promovării unui examen de “avansare pe post”;
  • modificarea cotei de energie electrică de la 330kWh la 400kWh, la valoarea tarifului de furnizare al Hidroelectrica către consumatorii casnici, cu posibilitatea acordarii unui bonus pentru salariaţii care încheie contract de furnizare cu Hidroelectrica.
  • recompensare suplimentară a șefilor CHE care deservesc două centrale etc.

Potrivit reprezentanților salariaților, grila de salarizare propusă nu rezolvă problemele actuale, menținându-se aceleași decalaje mari între limitele minime și maxime prevăzute pentru o funcție/meserie.

În consecință, sindicatul este de acord cu noul sistem de salarizare cu condiția unor corecții care se impun în acord cu specificul activității Hidroelectrica. Negocierile ar trebui să se finalizeze în data de 8 decembrie cu acord al părților pe noul sistem de salarizare în 2018 și astfel să se înregistreze un nou contract colectiv de muncă. În caz contrar, dacă nu le acceptă revendicările, șefii Hidroelectrica se pot aștepta la proteste din partea angajaților.

Performanțele  Hidroelectrica sunt notabile. Potrivit unui top realizat de SeeNews,  este cea mai profitabilă companie din Europa de Sud Est. Topul include 100 de companii din mai multe domenii din ţări precum Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Slovenia.

Compania a realizat în primele nouă luni ale anului un profit brut de 1,19 miliarde lei, raportat la o cifră de afaceri de 2,41 miliarde lei. Anul trecut, Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,36 miliarde lei, raportat la venituri totale de 3,39 miliarde lei.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *