Oficiali ai Agenției pentru Energie Nucleară au vizitat România

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Oficiali ai Agenției pentru Energie Nucleară au vizitat România

Mihai Fifor, ministrul Economiei, s-a întâlnit luni cu directorul general al Agenției pentru Energie Nucleară (NEA), William Magwood, în contextul în care o delegație NEA vizitează România, ca urmare a aderării țării noastre la Agenție și la Banca de date a acesteia, sub egida Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

„Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un obiectiv strategic al Guvernului nostru.Timp de peste două decenii, România a manifestat un interes real și permanent de a adera la structurile de lucru ale OCDE. Aderarea la Agenția pentru Energie Nucleară reprezintă o realizare importantă pentru România în eforturile noastre de a implementa și menține cele mai înalte standarde în politicile și programele de energie nucleară, asigurând în același timp securitatea, siguranța și abordarea schimbărilor climatice”, a declarat ministrul Economiei, citat într-un comunicat transmis de Ministerul Economiei.

„Există o infrastructură nucleară bine dezvoltată în România: fabrica de combustibil nuclear, personal calificat și cu experiență tehnică, resurse de uraniu interne, performanță excelentă în operarea unităților CANDU. Ca o tehnologie dovedită și sigură, energia nucleară din România joacă un rol important în asigurarea producerii de energie electrică sigură fără emisii de CO2”, a afirmat Horia Grama, Președintele Agenției Naționale pentru Deșeuri Radioactive.

România a stabilit relații cu NEA din luna mai 2017. La recomandarea Comitetului Director pentru Energie Nucleară, Consiliul OECD a invitat România să devină membru cu drepturi depline al NEA și a Băncii de date a Agenției.

Programul vizitei delegației NEA a inclus vizite la Institutul de Cercetări Nucleare Pitești, Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești, Infrastructura Luminii Extreme (laserul) de la Institutul Măgurele (ELI-NP), Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *