OMV a decis să renunțe la afacerea cu Gazprom privind un zăcământ de gaze din Rusia. Și ExxonMobil a anunţat că se va retrage din ultimul său proiect major din Rusia

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential OMV a decis să renunțe la afacerea cu Gazprom privind un zăcământ de gaze din Rusia. Și ExxonMobil a anunţat că se va retrage din ultimul său proiect major din Rusia

OMV a decis să renunțe la afacerea cu Gazprom privind un zăcământ de gaze din Rusia. Pe fondul sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, grupul austriac OMV a anunțat că nu mai continua discuțiile cu Gazprom pentru achiziția unei participații la un câmp de gaze din Siberia.

“Comitetul Executiv al OMV a decis, azi, să nu mai continue negocierile cu Gazprom privind potențiala achiziție a unei participații de 24,98% în faza de dezvoltare Achimov 4A/5A în zăcământul de gaze și condensat Urengoy și să rezilieze Acordul de vânzare de bază din 3 octombrie 2018”, se arată într-un comunicat al companiei austriece.

Gigantul petrolier american ExxonMobil a anunţat marţi că se va retrage din ultimul său proiect major din Rusia şi nu va mai investi în ţară, urmând astfel exemplul multor concurenţi internaţionali după invazia Ucrainei, notează AFP.

„Având în vedere situaţia actuală”, și ExxonMobil a ales să nu investească în noi proiecte în Rusia.

În numele unui consorţiu incluzând filiale ale companiei ruse Rosneft, o companie indiană şi o companie japoneză, ExxonMobil gestionează din 1995 proiectul Sakhalin-1, situat în extremitatea de est a ţării, în nordul Japoniei, şi deţine 30% din active. Proiectul Sakhalin-1 este singurul proiect major la care ExxonMobil mai era prezent în Rusia.”Ca răspuns la evenimentele recente, începem procesul de închidere a operaţiunilor şi luăm măsuri pentru a ieşi treptat” din acest proiect petrolier, a indicat grupul într-un comunicat, scrie Agerpres.

ExxonMobil a subliniat că retragerea sa din ţară nu va fi imediată.”În calitate de operator al Sakhalin-1, avem obligaţia de a asigura siguranţa persoanelor, protecţia mediului şi integritatea operaţiunilor”, a detaliat grupul.

ExxonMobil urmează, astfel, exemplul unor concurenţi internaţionali, precum grupurile britanice Shell şi BP, italianul Eni sau norvegianul Equinor, care şi-au propus să renunţe la acţiunile lor în mai multe proiecte comune cu companii ruseşti.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *