OMV Petrom continuă cu disciplina financiară. Rezultate la 6 luni: scădere a profitului cu 60% și a investițiilor cu 35%

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential OMV Petrom continuă cu disciplina financiară. Rezultate la 6 luni: scădere a profitului cu 60% și a investițiilor cu 35%

250 de sonde – închise în acest an, 1.200 angajați disponbilizați

Reprezentanții OMV Petrom au anunțat că vor continua să implementeze aceleași măsuri pentru a contracara mediul de afaceri dificil în care activează, și anume:  focus pe disciplina financiară, controlul costurilor și prioritizarea investițiilor.

Ca urmare a scăderii prețului petrolului, pentru a stabiliza declinul producției, OMV Petrom a decis să închidă, în acest an, 250 de sonde, după ce în 2015 au mai fost oprite alte 350 de sonde. ”Este vorba de 250 de sonde care nu sunt viabile din punct de vedere economic. O mare parte din ele sunt deja inchise. Alte 350 sonde au fost închise anul trecut. În total avem 7.600 de sonde, iar anul acesta forăm circa 40 de sonde noi”, a precizat Peter Zeilinger, membru în Directorat, responsabil cu sectorul de upstream al companiei.

sediul-OMV-Petrom-

O altă măsură adoptată de OMV Petrom este reducerea numărului de angajați cu 7%, respectiv 1.200 de personae, ajungându-se la 15.237 în prima jumătate a acestui an. “Ne-am separat de acești colegi pentru-că volumul de activitate a fost redus drastic. Activitățile de modernizare și eficientizare duc la reducerea numărului de personal”, a afirmat Mariana Ghorghe, CEO OMV Petrom, cu mențiunea că “salariile angajaților nu au fost afectate”.

Rezultatele înregistrate de OMV Petrom în primul semestru sunt bune în contextul dificil pe care îl parcurgem, a afirmat Mariana Gheorghe. Piața de retail în ceea ce privește vânzarea de benzină și motorină a crescut cu 5,6%, în primul semestru din acest an comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, pe segmentul de marketing evoluția fiind  bună. Potrivit CEO-ului OMV Petrom, creșterile sunt determinate atât de prețurile joase ale carburanților, dar și de consumul mai mare din România care a avut ca impact și cel legat de carburanți. Nu același lucru  s-a întâmplat pe partea de vânzări comerciale, care au fost sub nivelul anului anterior cu circa 8%. “Pe de o parte închiderea rafinăriei Petrobrazi pentru o lună a cauzat o decizie a managementului să furnizeze din stocuri și cu prioritate stațiile de benzină ceea ce a făcut să fie cantități mai mici disponibile pentru vânzările comerciale iar clienții noștri comerciali s-au îndreptat către alte rafinării, către alți furnizori, iar aici se vede și efectul de bază, anume că în aceeași perioadă a anului trecut am avut vânzări excepționale pentru că două dintre rafinăriile concurente au fost oprite atunci”, a afirmat CEO-ul OMV Petrom.

OMV Petrom a realizat un profit net de 117 milioane de lei pe trimestrul al doilea și de 405 de milioane de lei pe primul semestru, în scădere cu 83%, respectiv 61% față de perioadele similare ale anului trecut, potrivit rezultatelor financiare neauditate publicate miercuri.

Profitul operațional al grupului (EBIT) s-a redus, de asemenea, la 561 milioane lei, mai puțin cu 56% comparativ cu rezultatul consemnat în perioada ianuarie — iunie 2015, pe fondul scăderii cotațiilor internționale parțial compensată de costurile de explorare mai mici și de evoluția favorabilă a provizioanelor pentru creanțe neîncasate din activitatea de gaze.

În primele șase luni din acest an, compania a realizat investiții în valoare de 1,337 miliarde de lei, în scădere cu 35% față de primul semestru al anului trecut, influențate în principal de o scădere semnificativă în segmentul Upstream. Investițiile din Upstream s-au cifrat la 1,064 miliarde de lei în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu 1,947 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut.

Vânzările grupului s-au redus cu 18%, la 7,192 miliarde de lei, iar numărul personalului este mai mic cu 7%. Scăderea vânzărilor a fost determinată, în principal, de prețurile în scădere la țiței, precum și de vânzări mai mici de gaze naturale, compensate parțial de cantitățile mai mari de energie electrică vândute, precizează reprezentanții compnaiei. Downstream Oil a reprezentat 70% din totalul vânzărilor consolidate, Downstream Gas 27%, iar Upstream 3% (vânzările aferente Upstream fiind în mare parte în interiorul Grupului, nu către terți).

Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom: Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor este o condiție-cheie pentru investițiile noastre viitoare

petrom-mariana-gheorghe_size9

„În prima jumătate a anului 2016, mediul de piață dificil a impactat negativ rezultatele noastre financiare, anulând efectele performanței operaționale îmbunătățite și ale disciplinei stricte în privința costurilor și gestionării numerarului. EBIT excluzând elementele speciale din Upstream a reflectat în principal scăderea prețurilor țițeiului și gazelor naturale, parțial compensată de reducerea costurilor de producție. EBIT CCA excluzând elementele speciale din Downstream s-a îmbunătățit ușor, ca urmare a evoluției favorabile a provizioanelor pentru creanțe neîncasate din activitatea de gaze, care a compensat efectele marjelor de rafinare mai scăzute și ale opririi planificate a rafinăriei pentru revizie generală. Întrucât condițiile de piață dificile au persistat, am continuat gestionarea strictă a costurilor și a investițiilor. Investițiile au scăzut cu 35% comparativ cu 1-6/15, reflectând finalizarea activității de foraj în blocul Neptun și selecția riguroasă a proiectelor. În plus, gestionarea eficientă a costurilor și a numerarului ne-a ajutat să ne menținem o poziție financiară solidă și un grad de îndatorare având un ordin de mărime de o singură cifră. Consultările privind sistemul de taxare pentru segmentul upstream ne așteptăm să continue în a doua parte a anului. Așa cum am subliniat și în trecut, un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor este o condiție-cheie pentru investițiile noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore’, a precizat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *