OMV Petrom: Profit a crescut cu 64% în 2018, se propune un dividend cu 35% mai mare faţă de 2017. Planurile de investiții de creștere, revizuite: “Căutăm claritate în legatură cu climatul investițional din România”

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal OMV Petrom: Profit a crescut cu 64% în 2018, se propune un dividend cu 35% mai mare faţă de 2017. Planurile de investiții de creștere, revizuite: “Căutăm claritate în legatură cu climatul investițional din România”

OMV Petrom a obținut anul trecut un profit net de 4,078 miliarde de lei, maia mare cu 64%  decât cel din 2017, potrivit rezultatelor prezentate de Grup.

Propunerea de dividend pentru 2018 este de 0,0270 lei/actiune, cu 35% mai mare față de anul trecut.

În trimestrul 4 al anului trecut, rezultatul din exploatare CCA, excluzând elementele speciale de 1,4 mld lei, a fost de peste două ori mai mare față de T4/17. Compania a beneficiat în T4 de cererea crescuta pentru electricitate și carburanți, precum și de prețurile mai mari ale mărfurilor comparativ cu T4/17, în timp ce marjele de rafinare au continuat să aibă o tendință descendenta în T4/18.

La nivelul anului 2018, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a situat la valoarea de 4,8 mld lei, segmentul Upstream contribuind cu circa doua treimi, anunță compania. Segmentul Upstream a beneficiat de prețuri realizate mai bune, precum și de nivelul mai scăzut al costurilor de producție, cheltuielilor cu amortizarea și al celor de explorare, ceea ce a contrabalansat efectul scăderii producției, explică reprezentanții OMV Petrom.

Potrivit acestora, rezultatul Downstream Oil reflectă performanța solidă a activității de vânzări, care a compensat parțial impactul reviziei rafinariei din T2/18 și marja de rafinare mai scăzută. Rezultatul Downstream Gas s-a îmbunătățit, susținut de disponibilitatea crescută a centralei electrice de la Brazi și de numărul mai mare de clienți finali.

Toate aceste evoluții au condus la un flux de trezorerie din activități de exploatare de 7,4 mld lei în 2018, cu 24% peste nivelul anului precedent.

Pe parcursul anului, compania a crescut investițiile la 4,3 miliarde lei, preponderent în Upstream. “Am forat 110 sonde, am efectuat circa 1.000 de reparații capitale la sonde și, în urma unei campanii offshore de succes, am pus în producție sonda din portofoliul nostru care furnizează cele mai mari volume de țiței la acest moment. Conform planificării, am investit și în proiecte importante din Dowsntream: revizia rafinăriei Petrobrazi, proiectul de poli-combustibili și modernizarea depozitelor de carburanți”, se afirmă în comunicatul OMV Petrom.

Pe baza rezultatelor preliminare și a fluxului de trezorerie extins foarte bun din 2018, Directoratul propune un dividend de 0,0270 lei/actiune pentru 2018, în creștere cu 35% față de 2017, ceea ce implică o rată de distribuire din profitul net de 38%. Propunerea finală privind dividendul va fi supusă aprobării de către Consiliul de Supraveghere și AGA din aprilie 2019.

“Instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiții de creștere, în timp ce căutăm claritate în legatură cu climatul investițional din România. Planificăm investiții de circa 3,7 mld lei pentru 2019, în principal în Upstream. Prioritatea noastră rămâne maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream și estimăm că vom limita declinul producției medii zilnice la circa 5% față de 2018, excluzând optimizarea portofoliului”, se precizează în comunicat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *