Meserii.ro – platformă digitală lansată de OMV Petrom şi CivicNet. Se prezintă harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic

Publicat pe Categorii CSR, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Meserii.ro – platformă digitală lansată de OMV Petrom şi CivicNet. Se prezintă harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic

OMV Petrom şi organizaţia neguvernamentală CivicNet au lansat platforma digitală Meserii.ro, ce pune, faţă în faţă, pentru prima dată în România, calificările elevilor din IPT şi companiile cu obiect de activitate legat de aceste calificări. Platforma prezintă harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România (IPT), potrivit unui comunicat preluat de Agerpres.

Pe Meserii.ro se găsesc informaţii utile pentru părinţi şi elevi, dar şi pentru companii, instituţii de învăţământ şi decidenţi. Astfel, elevii de gimnaziu şi părinţii acestora pot afla de pe Meserii.ro atât ce şcoli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc şi ce calificări au acestea în pregătire, cât şi numărul de firme din domeniul căutat, oferind o idee asupra potenţialului cererii din piaţa muncii pentru o anumită meserie. Companiile pot afla în ce regiuni găsesc viitori absolvenţi în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere şi dezvoltare. Instituţiile de învăţământ şi decidenţii pot vedea numărul şi distribuţia companiilor care activează în domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practică sau pentru a primi echipamente şi utilaje în scop didactic) şi pot decide adaptarea programei şi politici publice mai bune.

Conform datelor oficiale, în anul 2018 au fost înregistrate în România aproape 60.000 locuri de muncă vacante, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Majoritatea locurilor de muncă disponibile au fost în industria prelucrătoare, ramura economiei care are cea mai mare cerere de absolvenţi ai învăţământului tehnic şi profesional (IPT). În momentul de faţă, nu există un instrument care să ofere o imagine de ansamblu asupra învăţământului profesional şi tehnic din România şi care să permită corelarea dintre meseriile aflate în pregătire (conform distribuţiei elevilor în IPT) şi economie (prin firmele care au activitate principală într-unul din domeniile din sfera meseriilor în formare), se precziează în comunicatul tarnsmis de OMV Petrom și CivicNet.

Sprijinul OMV Petrom a constat în finanţarea, implicarea în dezvoltarea conţinutului şi promovarea proiectului. Informaţiile din platformă au la bază datele furnizate de Ministerul Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar 2018-2019 şi sunt actualizate anual. Datele privind companiile provin de la Ministerul de Finanţe şi vor fi actualizate anual.

„Ne bucurăm că suntem parteneri într-un proiect atât de relevant pentru piaţa muncii din România, în care învăţământul profesional şi tehnic, prin lipsa de informaţii cu privire la calificările existente şi de informare asupra perspectivelor de angajare, nu este de multe ori prima opţiune a elevilor, fiind cel mai adesea asociat cu perfomanţa slabă. De-a lungul anilor, ne-am implicat activ în dezvoltarea acestei ramuri a învăţământului, prin proiecte dedicate în cadrul Ţara lui Andrei şi vom continua să investim în educaţia profesională şi dezvoltarea personală a tinerilor, Meserii.ro fiind încă o dovadă a preocupării noastre”, a afirmat Mona Nicolici, manager sustenabilitate, OMV Petrom, citată de Agerpres.

La rândul său, Claudiu Ceia, preşedinte CivicNet, a arătat că a început dezvoltarea Meserii.ro cu scopul de a avea un produs digital uşor de folosit şi util, care să ajute atât societatea civilă, cât şi instituţiile statului.

„Am crezut într-un proiect în care sectoarele public, civic şi privat colaborează pentru prima dată în crearea unui instrument digital de vizualizare de date deschise (open data). Aplicând principii şi bune practici utilizate în prezent în mediul digital, am reuşit să facem acest prim pas şi vom continua, alături de partenerii noştri, să îmbunătăţim constant relevanţa şi experienţa de utilizare a platformei meserii.ro. Ne bucurăm că noi, CivicNet, avem oportunitatea de a contribui la producerea unei schimbări pozitive în zona educaţiei, lucrând astfel în scopul viziunii noastre: servicii digitale mai bune pentru cetăţeni”, a precizat Ceia, scrie Agerpres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *