OMV Petrom a vândut parcul eolian Dorobanțu unei firme olandeze pentru 23 milioane euro

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii OMV Petrom a vândut parcul eolian Dorobanțu unei firme olandeze pentru 23 milioane euro
  • Tranzacția face parte din strategia OMV Petrom de a se concentra asupra activităților de bază

După un an jumătate de când și-a anunțat intenția, OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei, anunță că a semnat contractul de vânzare a OMV Petrom Wind Power SRL – parcul eolian Dorobanţu-  către Transeastern Power B.V., o societate cu răspundere limitată înregistrată în Olanda, subsidiară deţinută în totalitate de Transeastern Power Trust. Valoarea tranzacției este de 23 milioane euro.

Potrivit unui comunicat transmis de OMV Petrom, finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive uzuale, inclusiv aprobarea Consiliului Concurenței și se estimează că aceasta va avea loc până la sfârșitul anului curent.

Reprezentanții companiei susțin că “strategia OMV Petrom, ca grup integrat de petrol și gaze, este de a se concentra asupra activităților de bază. Mai specific, în divizia Downstream Gas se urmăreşte consolidarea poziției de lider pe piața de gaze, maximizarea beneficiilor modelului de afaceri integrat de gaze și electricitate şi extinderea regională. Activitatea de producţie energie eoliană nu se înscrie în direcţiile strategice ale companie”.

Parcul eolian Dorobanțu este localizat în sud-estul României și include 15 turbine Vestas V-90 cu capacitate de 3 MW fiecare. Capacitatea electrică eoliană totală instalată a României este estimată în prezent la 3.000 MW, deci parcul Dorobantu are o pondere de circa 1,5%. În 2016, acesta a avut o producţie netă de electricitate de 0,08 TWh şi a primit 128.000 de certificate verzi, jumătate din ele fiind eligibile pentru vânzare începând cu 1 ianuarie 2018.

“Tranzacția nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari şi operaționali ai OMV Petrom, în condițiile în care profitul operațional, respectiv activele OMV Petrom Wind Power SRL reprezintă mai puțin de 1% din indicatorii corespondenți ai Grupului OMV Petrom, iar producția de electricitate reprezintă ~3% din producția totală de electricitate a Grupului”, se afirmă în comunicatul OMV Petrom.

Transeastern Power B.V. este o subsidiară a Transeastern Power Trust, un producător independent de energie electrică care deține si operează instalații care produc energie electrică din surse regenerabile (eolian, solar și hidro). Transeastern Power Trust a fost fondat în 2014 și este listat pe TSX Venture Exchange din Canada.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 784 benzinării, la sfârșitul lui martie 2017, sub două branduri, OMV și Petrom.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *