- Studiu realizat de World Energy Council: Peste 95% dintre companiile energetice din UE au fost afectate de criza COVID-19, peste 40% dintre companii cred că revenirea la normalitate se va realiza în mai mult de 6 luni
- Iulian Iancu, Președintele Comisiei de industrii și servicii, Camera Deputaților: „Europa este împărțită în două, ceea ce demonstrează că nu există o voce unică în energie”
Viitorul energetic al Europei și Acordul verde european au fost două dintre principalele subiecte abordate de speakerii din partea de deschidere a primei conferințe video online internaționale cu tema “O Abordare Integrată pentru Managementul și Operarea Sistemelor de Transport și Distribuție a Energiei Electrice”, organizată de Centrul Energetic Român (CRE).

La evenimentul care s-a derulat on-line, au paricipat peste 220 de persoane reprezentând peste 120 de organizații din peste 35 de ani țări și 28 de vorbitori. CRE a dedicat această conferință consultărilor cu partenerii interesați și implicați în cadrul proiectelor finanțate de Comisia Europeana – SOGNO, WiseGRID, PHOENIX, CROSSBOW și EDDIE.
„În mod indirect, pandemia de coronavirus cu care ne confruntăm astăzi ne-a obligat pe toți să ne bazăm pe tehnologiile secolului XXI – inteligență artificială, internet, social media, platforme digitale de învățare, drone, imprimare 3D și multe altele pentru a ne continua activitatea”, a precizat Mihai Păun, vicepreședinte CRE și coordonator al conferinței internaționale.
În cadrul conferinței, Iulian Iancu, Președinte al Comisiei pentru industrii și servicii Camera Deputaților, a prezentat concluziile unui studiu realizat de World Energy Council privind impactul Crizei COVID 19 asupra sectorului energetic la nivel mondial, dar mai ales în Europa. “Trebuie reținut că peste 95% dintre companiile din sectorul energetic din UE au fost afectate de criza COVID-19. Acestea au resimțit, printre altele reducerea producției de energie, scăderea consumului, probleme legate de cash flows, amânarea proiectelor sau schimbări semnificative în operațiunile zilnice. Cele mai importante îngrijorări sunt legate de sănătatea angajaților, reducerea consumului, criza de lichidități și incapacitatea consumatorilor de a-și plăti facturile. Astfel, peste 40% dintre companii cred că revenirea la normalitate se va realiza în mai mult de 6 luni, iar 15% cred că nu vom mai reveni la normal niciodată și că vom vorbi de un ”nou normal”, a spus Iancu.
„Europa este împărțită în două, ceea ce demonstrează că nu există o voce unică în energie. Nu există o prioritizare a interconectării proiectelor”, a semnalat acesta.
Potrivit șefului echipei privind rețelele inteligente din cadrul Direcției generale pentru energie a Comisiei Europene, Manuel Sanchez Jimenez, „Acordul verde a instituit politica și instrumentele pentru transformarea economiei UE, pentru un viitor durabil. Rețelele inteligente sunt esențiale și vizează transformarea digitală a sectorului energetic”.
„Privind înainte spre o energie europeană curată, accesibilă și sigură, dezvoltarea Smart Grids necesită: acțiuni pentru dezvoltarea și implementarea de proceduri clare de acces la date, cerințe de interoperabilitate, securitate cibernetică și sinergii cu alte sectoare; investiții în noi infrastructuri de prelucrare a datelor pentru servicii de flexibilitate care garantează investiții rentabile și valoare adăugată atât operatorilor de rețele, cât și utilizatorilor; cercetare și inovare privind tehnologiile electronice de putere pentru a depăși restricțiile fizice și tehnologiile perturbatoare emergente pentru integrarea suplimentară a resurselor energetice distribuite; precum și crearea de noi abilități „digitale” la toate nivelurile ”, a afirmat Manuel Sanchez Jimenez.
În circumstanțele provocatoare actuale, când nevoia de mai multă comunicare este evidentă, conferința organizată de CRE a evidențiat avantajele unei abordări integrate pentru managementul și operarea sistemelor de transport și distribuție a energiei electrice, rolurile cheie ale inovației, digitalizării și educației pentru asigurarea continuității furnizării de energie electrică și a unei bune funcționări a sectorului energetic din Europa.