Operatorii sistemelor de transport gaze s-au intâlnit la București. Transgaz a semnat un nou memorandum cu Ungaria, Bulgaria și Grecia în proiectul BRUA

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Operatorii sistemelor de transport gaze s-au intâlnit la București. Transgaz a semnat un nou memorandum cu Ungaria, Bulgaria și Grecia în proiectul BRUA

Ultima oră: Ministrul Energiei, Toma Petcu, a participat astăzi la semnarea Memorandumului de Înțelegere cu Ungaria, Bulgaria și Grecia privind Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe directia Nord-Sud, în proiectul BRUA. Ministerul Energiei, în calitatea sa de Autoritate Competentă, va asigura implementarea BRUA, iar punerea în funcțiune a gazoductului este importantă pentru a demonstra partenerilor României care au operațiuni de explorare, și, în curând, și de exploatare a rezervelor de gaze naturale în Marea Neagră, că România este pe deplin angajată în dezvoltarea acestui proiect, se precizează într-un comunicat al ministerului publicat pe pagina de facebook a instituției. De asemenea, ministrul Petcu și-a exprimat convingerea că România are toate atuurile necesare pentru a deveni un exportator de gaze în regiune.

  • În perioada 27-28 septembrie 2017, România va fi gazda reuniunii Grupului la Nivel Înalt pentru Conectivitatea Rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC)

Transgaz va semna un nou Memorandum de Înțelegere cu Ungaria, Bulgaria și Grecia privind Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe directia Nord-Sud, în proiectul BRUA. Astăzi, 19 iulie 2017, reprezentanții operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia – Desfa, Bulgaria – Bulgartransgaz,  România – Transgaz, Ungaria – FGSZ și ICGB – compania responsabilă pentru dezvoltarea, construirea și operarea Interconectării Grecia – Bulgaria se întâlnesc la București.

 

Sursă foto: Ministerul Energiei (facebook)

Reuniunea are o importanță deosebită în planul cooperării energetice europene și regionale, fiind o ilustrare a participării active a României și a companiilor din industria de profil la formatele de dialog dedicate obiectivelor strategice europene în domeniul securității energetice, susțin reprezentanții Transgaz.

La eveniment vor fi prezente înalte oficialități ale Guvernului și Parlamentului României, precum și delegați ai Comisiei Europene din cadrul DG Energy, alături de managementul companiilor semnatare ale Memorandumului de Înțelegere. În calitate de observatori au fost invitați să participe operatori ai sistemelor de transport gaze naturale din Serbia – Srbijagas, Ucraina – Ukrtransgaz, Slovacia – Eustream și din Republica Moldova – Vestmoldtransgaz. La ceremonie sunt așteptați să participle reprezentanți ai unor companii cu care TRANSGAZ are relații de colaborare, printre care Exxon Mobil, OMV Petrom, Socar Romania, Black Sea Oil and Gas, Deloitte România.

Coridorul Vertical de transport gaze naturale constituie una dintre căile de consolidare și dezvoltare economică de-a lungul culoarului Nord-Sud, Memorandumul de Intelegere fiind rezultatul demersurilor intense din ultimii ani pentru poziționarea cât mai avantajoasă a proiectelor energetice propuse sau susținute de companii românești pe lista obiectivelor prioritare ale Uniunii Europene și pentru a primi sprijin financiar european, se precizează în comunicatul Transgaz.

Semnarea Memorandumului de Intelegere definește intenția comună a operatorilor de transport gaze naturale din Ungaria, România, Bulgaria și Grecia pentru o cooperare viitoare mai intensă în ceea ce privește transportul gazelor naturale din Grecia către țările tranzitate și dincolo de ele – înspre piața UE – via Bulgaria, România către Ungaria, cu asigurarea posibilităților tehnice de reversibilitate, afirmă Ion Sterian, Director General Transgaz.

Se apreciază că această infrastructură va deschide oportunități pentru implicarea furnizorilor de echipamente și servicii energetice din România și din restul Europei și va genera locuri de muncă pentru lucrările de execuție și pentru exploatare pe teritoriul României. În perspectivă, este prevăzut ca noua infrastructură să fie conectată la posibilele noi surse de gaze naturale din Marea Neagră.

Transgaz a semnat cu reprezentanții Comisiei Europene, la 9 septembrie 2016, Acordul de Finanțare prin Mecanismul Conectarea Europei aferent traseului prin Romania a coridorului de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA). Prin acest acord, care este una dintre cele mai semnificative realizari din cadrul cooperarii regionale CESEC, Transgaz primeste 179,32 milioane euro, fonduri nerambursabile, pentru implementarea Proiectului BRUA-faza I.

Proiectul BRUA, susținut de Guvernul României și Comisia Europeana este un proiect strategic pentru țară și regiune. Proiectul este dezvoltat în contextul necesității diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale ale țărilor europene, creșterii securității alimentării cu gaze naturale a țării noastre prin acces la noi surse, transportul înspre piețele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică, asigurării pe direcția Bulgaria a unei capaciăți de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an și dezvoltarii unei capacități de transport pe direcția Ungaria de 1,75 mld.mc/an în faza I și 4,4 mld.mc/an în faza II.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *