„Operatorul Pieței de Energie M”, filială a OPCOM, va fi desemnat responsabil pentru crearea și funcționarea piețelor organizate de energie electrică din Republica Moldova. Proiectul de hotărâre de guvern este în consultare publică  

Publicat pe Categorii Business, Esential, Info, Info Bursier, Semnal
Prima Pagina Actual Esential „Operatorul Pieței de Energie M”, filială a OPCOM, va fi desemnat responsabil pentru crearea și funcționarea piețelor organizate de energie electrică din Republica Moldova. Proiectul de hotărâre de guvern este în consultare publică  

„Operatorul Pieței de Energie M” (prescurtat OPEM) va gestiona piața de energie electrică din Republica Moldova. Potrivit unui proiect de HG, aflat în consultare publică, după care va fi aprobat de Guvernul Republicii Moldova, „se desemnează Societatea cu Răspundere Limitată „Operatorul Pieței de Energie M” în calitate de operator al pieței de energie electrică, responsabil pentru crearea și funcționarea piețelor organizate de energie electrică”. Ministerul Energiei a anunțat inițierea consultărilor publice a Proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la desemnarea operatorului pieței energiei electrice.

„Operatorul Pieței de Energie M” este filială a SA „OPCOM” înregistrată în Republica Moldova, ca operator al pieței de energie electrică.

„Datorită experienței OPCOM, deja anul viitor (2024 -n.r.)vom avea o bursă de energie funcțională. Fiind operator de piață în România, vom face natural cuplarea piețelor din Moldova și România, ceea ce înseamnă că operatorii de pe piața noastră vor avea de facto acces și pe bursa română de energie”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, la finele anului trecut.

Având în vedere dezideratul privind asigurarea unei bune funcționării a pieței energiei electrice în condiții de transparență, de competitivitate, se impune crearea/desemnarea unui Operator al pieței de energie electrică care să organizeze piețele locale pe termen scurt, piața pentru ziua următoare și piața pe parcursul zilei și care să asigure o viitoare cuplare a acestora cu alte piețele europene, iar angajamentele asumate către partenerii de dezvoltare și Secretariatului Comunității Energetice presupun crearea unui operator de piață în cel mai scurt timp,  argumentează Ministerul Energiei din Republica Moldova, în calitate de inițiator al actului normativ.

Operatorul Pieței de Energie M va avea responsabilitatea să gestioneze și să faciliteze tranzacțiile și operațiunile pe piața de energie electrică, asigurându-se o aprovizionare mai bună cu energie și optimizând utilizarea resurselor disponibile, dar și promovarea concurenței. Acesta va stabili și aplica reguli echitabile, pentru a crea „un mediu de piață în care toți participanții au șanse egale de a concura, ceea ce poate duce la prețuri mai competitive pentru consumatori”, conform notei informative a proiectului de HG.

Adunarea Generală a Acționarilor Operatorului Pieței de Energie Electrică și de Gaze aturale “OPCOM” SA a hotărât, în data de 13 decembrie 2023, constituirea și înregistrarea unei societăți în Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Energiei Rep. Moldova, desemnarea operatorului pieței energiei electrice va contribui la:

  • funcționarea eficientă a pieței energie electrice;
  • transparență și concurență;
  • gestionarea riscurilor;
  • creșterea încrederii investitorilor.

În nota de fundamentare a proiectului de HG, aflat în consultare publică, se precizează că, pe parcursul ultimilor ani, piețele de energie administrate de către societatea „OPCOM” SA în România s-au evidențiat prin rezultate remarcabile, reflectate atât prin creșterea continuă a cantităților tranzacționate, sprijinind consolidarea prețului spot ca punct de referință pentru tranzacționarea energiei pe termen lung, cât și prin existența semnalelor de preț convingătoare pentru diferite orizonturi de tranzacționare. Aceste realizări au fost posibile datorită interesului real al participanților la piața energiei în utilizarea mediilor organizate furnizate de către OPCOM.

În plus, OPCOM a continuat în mod consecvent și eficient să desfășoare activități specifice pentru susținerea integrării pieței de energie din România în cadrul pieței europene unice de energie. Ceea ce s-a realizat în deplină conformitate cu procesul european dedicat acestui obiectiv strategic, punând un accent deosebit pe asigurarea unei funcționări sigure, fiabile, eficiente și corecte a mecanismelor de tranzacționare, precum și pe coerența programelor de dezvoltare.

De asemenea, se menționează că OPCOM este membru al: Asociației internațională a burselor de energie (APEx),  Asociației burselor europene de energie (Europex), Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), Societății Inginerilor Energeticieni din România (SIER), Asociației Patronală ENERGIA.

De notat că desemnarea unui filialei SA „OPCOM” înregistrate în Republica Moldova, în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat, în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor a stat la baza semnării la data de 11 decembrie 2023 a Memorandumului de Înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *