Operatorul sistemului național grec de gaze DESFA intră în proiectul terminalului GNL de la Alexandroupolis

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Operatorul sistemului național grec de gaze DESFA intră în proiectul terminalului GNL de la Alexandroupolis

Compania elenă Gastrade SA a anunțat semnarea unui acord pentru cedarea a 20% din capitalul său social către DESFA S.A, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din Grecia. Acordul a fost semnat la Atena de acționarul fondator și președintele Consiliului de Administrație, Elmina Kopelouzou și de Nicola Battilana, CEO DESFA.

De asemenea, a fost semnat un nou acord între acționarii actuali ai companii, Elmina Kopelouzou, GasLog Cyprus Investments Ltd și DEPA Commercial SA, Bulgartransgaz EAD, companie și noul acționar.

„Ne bucură prezența DESFA ca partener în proiect. Acordul semnat oferă avantaje comune celor două companii și, cel mai important, consumatorilor din Estul Europei. Ne așteptăm să beneficiem de vasta expertiză DSFA în administrarea și operarea de proiecte de infrastructură în domeniul gazelor și să utilizăm pe deplin sinergiile potențiale dintre terminalul nostru și cel de la Revithoussa. Suntem convinși că vom avea o colaborare constructivă care va intensifica independența energetică a regiunii”, a declarat Konstantinos Spyropoulos, director general Gastrade.

„E un motiv de mândrie faptul că, în această situație socio-economică deosebită, DESFA continuă să fie „activă” și să investească în proiecte importante pentru Grecia și regiune. Unitatea plutitoare (FSRU) de la Alexandroupolis are un rol important în transportul energetic facilitat deja de DESFA, aducând Grecia în centrul dezvoltării energetice regionale. Ne vom implica oferind expertiză și contribuind la succesul operațional al proiectului”, a subliniat Nicola Battilana CEO DESFA.

Gastrade dezvoltă terminalul GNL (Gaz Natural Lichefiat) de la Alexandroupolis care cuprinde o unitate plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare (FSRU), aceasta fiind o poartă de acces către surse independente de energie pentru piețele din Europa Centrală și de Sud-Est. Stația va fi amplasată la 17,6 kilometri sud-est de portul Alexandroupolis și va avea o capacitate de stocare de gaz natural lichefiat de 170.000 de metri cubi și o capacitate de furnizare de peste 5,5 miliarde de metri cubi pe an. Unitatea plutitoare va fi conectată la sistemul național elen de furnizare a gazelor naturale prin intermediul unei conducte de 28 de kilometri, prin care gazul natural lichefiat re-gazeificat va fi livrat către piețele din Grecia, Bulgaria, dar și în regiune, în țări ca România, Serbia și Macedonia de Nord sau Ungaria, Moldova și Ucraina.

Acesta este un proiect european de interes comun (PCI – conform Regulamentului nr. 347/2013 al Parlamentului European și al Consiliului European), prioritar pentru Uniunea Europeană, contribuind la consolidarea siguranței în aprovizionare, diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu energie, susținerea mediului competițional și sprijinirea realizării unui centru comercial de gaze în Sud-Estul Europei, cu beneficii evidente pentru consumatori.

Proiectul armonizează, sprijină și completează dezvoltarea celorlalte proiecte existente sau plănuite pentru infrastructura de gaze regională precum interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria (IGB), gazoductul TAP, interconectorul de gaze dintre Bulgaria și Serbia (IBS), interconectorul dintre Grecia și Macedonia de Nord, depozitul subteran de gaze de la Kavala și terminalul GNL de la Revithoussa. Terminalul din Alexandroupolis și cel din Revithoussa sunt singurele proiecte de infrastructură pentru furnizarea de gaze naturale care nu traversează teritoriul Turciei. 

Implicarea DESFA în proiect oferă companiei Gastrade un plus de expertiză în operarea noului terminal, curol cheie în creșterea gradului de penetrare al gazelor naturale lichefiate în regiune, îmbunătățește fluxul energetic și optimizează alimentarea cu gaz a Greciei și a Estului Europei, oferind acestor piețe o mai mare diversitate și flexibilitate energetică. 

Terminalul LNG din Alexandroupolis ar putea fi operațional în prima parte a anului 2023. Acordul are nevoie de aprobare din partea autorităților competente din Grecia și / sau Europa.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *