Ordin de la ministrul Burduja pentru SAPE: Noua licitație pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești să fie un succes! Solicitările de clarificare primite de la ofertanții înscriși au fost reanalizate, documentația a fost îmbunătățită

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ordin de la ministrul Burduja pentru SAPE: Noua licitație pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești să fie un succes! Solicitările de clarificare primite de la ofertanții înscriși au fost reanalizate, documentația a fost îmbunătățită
  • SAPE se apără și vorbește despre o posibilă greșeală de operare a sistemului (SEAP) care duce la anularea automată a unei proceduri. Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a verificat că toate cerințele, de formă și fond, au fost îndeplinite

La indicațiile  ministrului Sebastian Burduja, licitația pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești – etapa studiu de fezabilitate, a fost reluată de urgență. Aceasta după ce procedura de achiziție a serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate și documentația tehnico-economică aferente Centralei Hidroelectrice Tarnița-Lăpuștești a fost anulată, pe motiv că ofertele au fost neconforme și nici unul din cei 15 ofertanți înscriși nu a criptat oferta financiară!

Ministrul Energiei a anunțat că SAPE, companie din portofoliul Ministerului Energiei, a reîncărcat în platforma SEAP documentația necesară și că au fost reanalizate în detaliu toate solicitările de clarificare primite de la ofertanții înscriși în prima procedură. Totodată, a fost îmbunătățită documentația, pentru a crește șansele de reușită. Am solicitat un proces transparent, obiectiv și bazat pe dialog cu toți ofertanții, a scris Burduja pe pagina lui de facebook.

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești este un proiect vital pentru sistemul energetic românesc și îl vom duce înainte, indiferent de provocări. Având în vedere consultarea de piață inițială și profilul companiilor înscrise la prima procedură, precum și întâlnirile de lucru cu jucători de talie mondială în acest domeniu, rămân pe deplin încrezător că vom reuși, a punctat ministrul.

Cu alte cuvinte, de data asta totul trebuie să meargă strună și SAPE trebuie să raporteze că licitația a fost un succes.

Ieri, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE a postat pe site-ul propriu un comunicat de presă în care prezintă și explică situația și cum se acționează pentru noua licitație.

Prezentăm comunicatul:

SAPE a reluat, în data de 10.01.2024, procedura de achiziție a Serviciilor de elaborare a Studiului de Fezabilitate și Documentației tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești, cu respectarea tuturor cerințelor legislative în vigoare. Documentația a fost încărcată în platforma SEAP, urmând să devină publică după primirea aprobărilor de la autoritățile competente privind sistemul electronic de achiziții publice. Precizăm că au fost reanalizate toate solicitările de clarificare primite de la ofertanții înscriși în prima procedură.

De asemenea, în vederea informării corecte a opiniei publice referitoare la situația desfășurării primei proceduri de licitație privind „Servicii de elaborare Studiu de Fezabiltate și Documentație tehnico-economică precum și asistență și consultanță tehnică din partea Contractantului pe durata derulării procedurii de achiziție a lucrărilor (proiectare și execuție la cheie), aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”, vă comunicăm următoarele:

SAPE SA a lansat, în luna octombrie 2023, achiziția publică a serviciilor pentru demararea proiectului hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești (studiu de fezabilitate, documentație tehnico-economică, asistență și consultanță tehnică pentru proiectarea și realizarea ”la cheie” a centralei hidroelectrice). La solicitarea potențialilor ofertanți, în vederea pregătirii documentației conform legislației în vigoare, termenul a fost prelungit cu o perioadă de 23 zile, până la data de 27.12.2023, ora 15:00. La această procedură s-au înscris 15 ofertanți. Precizăm faptul că procedura s-a aflat sub control EX ANTE din partea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), care a verificat că toate cerințele, de formă și fond, au fost îndeplinite.

În data de 27.12.2023, platforma: Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a afișat mesajul „Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nici unul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”.

Ținând cont că anularea automată a unei proceduri poate surveni și dintr-o greșeală de operare a sistemului, Comisia de Evaluare din cadrul SAPE a solicitat, în data de 03.01.2024, un punct de vedere operatorului SEAP, în vederea clarificării aspectelor legate de anularea procedurii.

La cererea SAPE, care a fost înregistrată automat în sistemul SEAP, s-a primit de la operator următorul răspuns, generat în mod automat: „Această procedură este anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nici unul din ofertanții înscriși nu au criptat oferta de preț. Sistemul vă permite să publicați un nou anunț de participare și să stabiliți noi termene de depunere ofertă”.

Angajații SAPE au depus toate eforturile, cu profesionalism și responsabilitate, pentru ca licitația privind studiul de fezabilitate pentru hidrocentrala cu pompaj Tarnița – Lăpuștești să se desfășoare corect, complet, legal și în termene cât mai scurte, astfel încât demararea construcției centralei hidroelectrice să înceapă în cel mai scurt timp posibil. Proiectul este absolut necesar sistemului energetic românesc și reprezintă o oportunitate pentru SAPE. Printre avantajele realizării acestuia se numără creșterea gradului de siguranță al sistemului electroenergetic național (SEN), realizarea echilibrării SEN, realizarea unui arbitraj al pieței de energie electrică, asigurarea, implementarea și gestionarea surselor regenerabile, intermitente, de energie electrică, asigurându-se, astfel, și condiții optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4.000 MW în centrale electrice eoliene și fotovoltaice. De aceea SAPE va depune, în continuare, toate eforturile pentru ca acest proiect să se realizeze în cel mai scurt timp posibil.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *