OUG cu dedicație: Complexul Energetic Oltenia va primi o finanțare, sub formă de grant, în sumă de 241 milioane euro, pentru achiziția parțială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal OUG cu dedicație: Complexul Energetic Oltenia va primi o finanțare, sub formă de grant, în sumă de 241 milioane euro, pentru achiziția parțială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020

Guvernul Orban urmează să aprobe o Ordonanță de urgență privind  acordarea  unui ajutor de stat  de restructurare  Societății ”Complexul Energetic Oltenia”.

Conform actului normativ, publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Energiei, se va acorda o finanțare, sub formă de grant, societății CE Oltenia în vederea achiziționării deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, pentru a asigura necesarul de certificate care să acopere cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră provenite, în anul 2020, de la fiecare instalaţie deţinută și asigurarea lichidităților necesare desfășurării activității.

Finanțarea sub formă de grant va fi în valoare de 1.180.446 mii  lei, reprezentând contravaloarea în lei a  sumei de 241.4 milioane euro, parte din ajutorul de restructurare notificat la data de 4 decembrie 2020, în scopul acoperirii necesarului de lichidități pentru susținerea activității companiei  și pentru achiziția  parțială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.

Ajutorul de stat se suportă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei aprobat pe anul 2021, se precizează în actul normativ. Ajutorul de stat pentru anul 2021, care face obiectul prezentului proiect de act normativ, este o măsură de sprijin ce face parte dintr-un plan mai amplu de măsuri incluse în ajutorul de restructurare notificat, precizează Ministerul Energiei.

Neaprobarea Planului de restructurare de către Comisia Europeană, nerespectarea de către CE Oltenia a destinației sumelor acordate prin prezentul proiect de act normativ, precum și a măsurilor cuprinse în Planul de restructurare, determină aplicarea de către Ministerul Energiei a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutoarelor de stat și a dobânzilor aferente, în condițiile legii, se subliniază în nota de fundamentare.

Complexul Energetic Oltenia are obligativitatea conformării unui număr total de 7.154.902 de certificate de CO2 – faza 3 până la data de 30.04.2021. Până la data de 17.03.2021 societatea a achiziționat un număr de 748.000 certificate, rămânând de achiziționat 6.406.902 certificate CO2-faza 3. În situația neconformării până la data de 30.04.2021, CE Oltenia va fi obligată la plata unei penalități de 100 euro pentru fiecare tonă de dioxid de carbon echivalent emisă pentru care nu restituie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.

În nota de fundamentare a actului normativ se precizează că CE Oltenia a inițiat implementarea tuturor măsurilor de eficientizare a  activităților existente prevăzute în Planul de Restructurare – închideri de grupuri energetice și cariere, optimizarea activităților operaționale și a numărului de personal, etc., dar și a investițiilor în active noi – centrale pe bază de gaze naturale și regenerabile –cuprinse în Planul de decarbonare, care se vor derula însă pe o perioadă de până la cinci ani și care nu vor mai putea fi realizate dacă CE Oltenia va fi obligată la plata penalității de 100 euro pe fiecare tonă de dioxid de carbon echivalent.

Ministrul Virgil Popescu asigură:  CEO nu se va închide și noi, la Ministerul Energiei, nu lăsăm pe nimeni în urmă. Voi avea grijă de angajații CEO

Ministrul Energiei Virgil Popescu a avut, în cursul zilei de astăzi, o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din cadrul Complexului Energetic Oltenia. La întâlnire au participat și membrii conducerii executive a CEO, precum și deputații de Gorj Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină

În cadrul întâlnirii au fost abordate probleme referitoare la activitate CEO, iar Ministrul Energiei a transmis un mesaj ferm către rerpezentanții sindicatelor din cadrul CEO, adresându-le rugămintea să-l transmită mai departe angajaților Complexului: “Eu, și întreg Ministerul Energiei, susținem și vom continua să susținem Complexul Energetic Oltenia în rezolvarea problemelor pe care le are acest Complex de rezolvat, precum și în aprobarea programului de restructurare de către Comisia Europeană. CEO va deveni, dintr-un producător unic de energie electrică pe bază de cărbune, un producător de energie electrică pe bază de cărbune, gaz și energie regenerabilă. Vreau să infirm clar toate manipulările potrivit cărora CEO se va închide: CEO nu se va închide și noi, la Ministerul Energiei, nu lăsăm pe nimeni în urmă. Voi avea grijă de angajații CEO. Niciodată nu am pierdut din vedere latura socială când vine vorba de Complexul Energetic Oltenia.”


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *