OUG: 3 scheme de finanțare pentru microîntreprinderi, IMM-uri și PFA-uri afectate de criza generată de pandemia de SARS-CoV-2

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic OUG: 3 scheme de finanțare pentru microîntreprinderi, IMM-uri și PFA-uri afectate de criza generată de pandemia de SARS-CoV-2

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – MEEMA a publicat, spre consultare publică, proiectul de ordonanță de urgență pentru deschiderea a 3 scheme de finanțare pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii (IMM) și PFA, ce sunt afectate de criza economică generată de  pandemia de SARS-CoV-2.

Tipurile de ajutoare propuse:

1. Microgranturi pentru firme și PFA – 2.000 Euro

Microgranturile se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponbil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE și restul de la bugetul de stat.

Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajați, precum și PFA care activează ca medici, artiști, în mass-media, care nu au salariați.

2. Granturi de capital de lucru: 2.000-150.000 Euro

Aceste granturi vor avea valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă, în condițiile specifice prevăzute de prezenta ordonanță de urgență). Printre condițiile de acordare se menține criteriul ca firma solicitantă să aibă certificat de situație de urgență (CSU). Aceste certificate au putut fi solicitate de la Ministerul Economiei până pe 15 iunie 2020.

3. Granturi pentru investiții: 50.000-200.000 Euro

Granturile pentru investiții vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară și aprobat de Ministerul Economiei și AIPPIMM.

Firma beneficiară va trebui să vină cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puțin 15%. Acest aport minim crește la 30% pentru firmele din București și județul Ilfov.

Listele complete cu domeniile de activitate ale firmelor eligibile și grila de punctaj pentru proiectele de investiții sunt ele publicate ca anexe la proiectul de OUG.

MEEMA așteaptă propuneri de modificare pentru forma finală a OUG.

Proiectul de OUG şi anexele:

http://www.economie.gov.ro/transparenta-decizionala/proiecte-in-dezbatere-publica


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *