Pact la București pentru proiectul BRUA

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Pact la București pentru proiectul BRUA

Proiectul BRUA este important pentru Comisia Europeană şi trebuie să se materializeze. Vom face toate eforturile necesare pentru ca acesta să continue, a declarat, joi, Comisarul european pentru energie şi schimbări climatice, Miguel Arias Canete, într-o conferinţă de presă, la finalul reuniunii de la Bucureşti a CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity).

„Când am avut criza gazelor, am descoperit că suntem vulnerabili şi am învăţat două lecţii. Prima dintre ele este că este nevoie de interconectări şi, pentru a avea solidaritate, avem nevoie de reverse-flows (transportul gazelor în ambele sensuri – n. r.). Când am stabilit lista priorităţilor, BRUA era una dintre ele, deci pentru Comisia Europeană este un proiect important, care trebuie să se materializeze. Este adevărat că au fost câteva evenimente recente, dar prima fază are deja finanţarea, prima fază va merge mai departe, iar Comisia va face tot efortul necesar ca proiectul să continue. Conductele sunt dificil de realizat”, a spus Canete, citat de Agerpres.

„Suntem într-o fază foarte avansată cu proiectul BRUA. Am emis autorizaţia de construire, avem proceduri în derulare pentru atribuirea lucrărilor de construire, pentru partea de proiectare şi partea de echipamente pentru staţii au fost semnate deja contractele şi urmează ca în decembrie să fie semnate contractele pentru partea de execuţie şi este în procedură de a fi finalizată achiziţia de conductă”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

Joi, la București, a fost semnat un memorandum de înțelegere în baza căruia România, Bulgaria, Austria şi Ungaria şi-au asumat că vor finaliza proiectul BRUA.

„În cadrul memorandumului semnat astăzi, toate ţările au convenit şi s-a stabilit foarte clar că va fi o interconectare pe reverse-flow, adică în ambele sensuri, în toate cele patru state. Inclusiv între Ungaria şi Austria s-a stabilit că va fi această interconectare pe reverse-flow şi Austria şi-a luat angajamentul că va finaliza în termen faza I, la fel şi Ungaria şi Bulgaria, iar pentru faza a II-a toate cele patru state şi-au asumat că vor derula acest proiect şi vor duce la final realizarea lui în parametrii stabiliţi”, a declarat Petcu, potrivit Agerpres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *