Parlamentarii blochează listarea Hidroelectrica timp de 2 ani. Premierul Orban despre proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților: ”Vom ataca la CCR. Ce năzdrăvănii a mai făcut majoritatea PSD?”

Publicat pe Categorii Hidro si nucleara, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara Parlamentarii blochează listarea Hidroelectrica timp de 2 ani. Premierul Orban despre proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților: ”Vom ataca la CCR. Ce năzdrăvănii a mai făcut majoritatea PSD?”
  • Înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută, interzisă pentru o perioadă de 2 ani
  • Bogdan Badea, Hidroelectrica: Obiectivul nostru ambițios este ca listarea Hidroelectrica să se facă în acest an. Nu cred că acest obiectiv are vreo culoare politică

Parlamentarii blochează listarea Hidroelectrica pentru 2 ani. Înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută, este interzisă pentru o perioadă de 2 ani, este decizia deputaților, care vine după votul dat de Senat.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică. determinate de efectele negative generate de epidemia COVID-19.

Proiectul  a fost votat de 199 de deputaţi, 89 au votat “împotrivă”, iar trei s-au abţinut. Liberalii au anunțat prin liderul deputaţilor Florin Roman că vor ataca legea la Curtea Constituţională.

Potrivit actului normative, “Dispoziţiile nu se aplică operaţiunilor post-privatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participaţiilor deţinute de stat s-a realizat”.

Premierul Orban: Proiectul adoptat în Parlament este “o aberație”

Reacția premierul Lucovic Orban a venit imediat. Acesta a declarat, la Galați, că proiectul adoptat în Parlament este “o aberație”, anunțând că va ataca la Curtea Cuonstituțională.

„Vă aduceți aminte ”Ce vrăji a mai făcut nevasta mea”? Cam așa e ”Ce năzdrăvănii a mai făcut majoritatea PSD”. Nu cunosc proiectul de lege, trebuie să-l citesc. Trebuie să spun că îl vom ataca la CCR și nu e singurul proiect născut din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD. Noi suntem în procedură de listare a Hidroelectrica pe bursă, suntem în negocieri pentru dezvoltarea capacității CEC prin posibila intrare a unui investitor instituțional, fie BERD, fie altă bancă. Suntem în cursul unor proceduri de listare la bursă a altor companii pe care le pregătim. Cum să nu listezi companii pe bursă, că privatizarea poate fi o soluție de revitalizare a unor companii care nu funcționează? Chiar mi se pare o aberație”, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Bogdan Badea, Președinte Directorat: Eu privesc listarea ca pe o redare a companiei către români

Ce spune Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica, în aceeași zi, la Forumul Energiei organizat de Financial Intelligence.

“Obiectivul nostru ambițios este ca listarea Hidroelectrica să se facă în acest an. Nu cred că acest obiectiv are vreo culoare politică…s-a văzut ceea ce a însemnat stilul de management bazat pe decizii discreţionare ale unor factori politici şi care au condus în final aproape la falimentul Hidroelectrica. Am accelerat şi a fost o muncă susţinută în cadrul comisiei constituite la nivelul Ministerului Energiei pentru pregătirea procedurilor de selecţie pentru Equity Adviser şi consultantul juridic internaţional, care împreună, mai departe, să contribuie la selectarea consorţiului care ne va asista în procesul de listare. Am vrut să facem o listare “by the book” şi am interacţionat în toată această perioadă cu potenţiali investitori atât la evenimente organizate în ţară, cât şi la evenimente organizate în centre financiare, cum ar fi Londra sau New York, unde am avut oportunitatea să întâlnim şi să cunoaştem lumea fondurilor de investiţii care doreşte să investească în Hidroelectrica. Prin aceste interacţiuni directe, practic ne-am comportat ca o companie listată şi am încercat să înţelegem care sunt aşteptările investitorilor, care sunt îngrijorările în ceea ce priveşte evoluţia unei companii. Eu privesc listarea ca pe o redare a companiei către români. Listarea şi prezenţa cât mai multor acţionari în cadrul companiilor de stat va spori, pe de o parte, transparenţa şi, pe de altă parte, încrederea noastră că direcţia în care merge compania este una corectă”.

Hidroelectrica a a semnat cu STJ Advisors Group Limited contractul de prestări servicii de consultanţă pentru piaţa de capital de tip “Equity Advisor”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *