Parlamentul European a adoptat planul REPowerEU

Publicat pe Categorii Flux energetic, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Parlamentul European a adoptat planul REPowerEU
  • Siegfried Mureşan: Ne va ajuta să reducem facturile la energie

Parlamentul European a adoptat  planul REPowerEU, de creştere a independenţei energetice, în valoare totală de 20 de miliarde de euro în granturi nerambursabile. România va beneficia de o alocare de 1,39 de miliarde de euro în vederea finanţării de proiecte în domeniul energiei.

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a comunicat că Parlamentul European a aprobat Planul REPowerEU care ne va ajuta să reducem facturile la energie.

Plenul Parlamentului European a adoptat astăzi, cu largă majoritate, 535 voturi „pentru”, 63 ”împotrivă” şi 53 abţineri. „Am iniţiat Planul REPowerEU pentru a veni în sprijinul oamenilor şi întreprinderilor din Europa care au de suferit din cauza crizei energetice şi a creşterilor de preţuri la energie. Vrem să ne asigurăm că pe viitor nu va mai exista riscul ca facturile la energie să se dubleze, iar oamenii să nu ştie de la o lună la alta dacă îşi vor permite să-şi plătească facturile sau nu. Pentru a garanta acest lucru, trebuie să diversificăm resursele de energie şi să scăpăm de tot de dependenţa de combustibilii fosili din Federaţia Rusă”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă şi Planul REPowerEU, conform unui comunicat de presă.

“Parlamentul a confirmat în plen cu 535 voturi pentru, 63 împotrivă și 53 abțineri un acord încheiat cu Consiliul în decembrie 2022. În temeiul acordului, statele membre care solicită să primească fonduri suplimentare printr-un plan modificat de redresare și reziliență vor trebui să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate și de diversificare a aprovizionării cu energie, astfel cum se prevede în planul REPowerEU al Uniunii”, se precizează într-un comunicat al Parlamentului European.

O independență crescută și combaterea sărăciei energetice

Noile norme se aplică retroactiv măsurilor de la 1 februarie 2022, cu un număr limitat de excepții. Eurodeputații s-au asigurat că măsurile sunt concepute pentru a sprijini investițiile menite să combată sărăcia energetică în cazul gospodăriilor vulnerabile, IMM-urilor și microîntreprinderilor.

Măsuri transfrontaliere, transparență și climă

Eurodeputații au convins țările Uniunii să aloce cel puțin 30 % din fondurile pe care le cheltuie în cadrul REPowerEU pentru proiecte naționale sau multinaționale care abordează blocajele existente în ceea ce privește transportul, distribuția și stocarea energiei, precum și creșterea fluxurilor transfrontaliere.

Deputații au reușit și să introducă noi norme în materie de transparență pentru primii 100 de beneficiari finali în ordinea descrescătoare a finanțării primite. Aceste norme se vor aplica tuturor planurilor de redresare și reziliență.

Principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative” ar trebui să se aplice capitolelor din REPowerEU. În același timp, se vor acorda derogări temporare atât pentru măsurile care protejează Uniunea în contextul provocărilor imediate cu care se confruntă în materie de securitate energetică, cât și pentru cele care reduc la minimum prejudiciul potențial împotriva mediului și care nu periclitează obiectivele Uniunii în materie de climă.

Finanțarea

Mulțumită negociatorilor Parlamentului, din suma de 20 de miliarde de euro de granturi suplimentare propusă de Comisie, opt miliarde vor proveni dintr-o licitație anticipată a certificatelor naționale de emisii din cadrul sistemului Uniunii de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), în timp ce 12 miliarde vor proveni din Fondul pentru inovare. În plus, veniturile realizate prin ETS nu vor putea fi folosite pentru investițiile în combustibilii fosili.

Eider Gardizabal Rubial (S&D, Spania), coraportor, a declarat, la dezbaterit: „Am elaborat un plan pentru a reduce impactul economic al războiului, avansând în același timp tranziția verde. Vor exista 20 de miliarde de euro în plus pentru combaterea sărăciei energetice, pentru promovarea energiei verzi și pentru îmbunătățirea capacităților noastre de stocare a energiei. Am negociat o derogare limitată de la principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” mediul, deoarece suntem hotărâți să luptăm împotriva schimbărilor climatice și să nu punem în pericol obiectivele climatice ale UE. De asemenea, am introdus modificări, cum ar fi o mai mare transparență și prioritate pentru proiectele transfrontaliere”.

Dragoș Pîslaru (Renew, România), coraportor, a concluzionat: „Luptăm împotriva fricii cu ambiție, cetățenii au avut parte de un an dificil și avem nevoie de soluții durabile pentru ei acum, nu mai târziu. Întrebați guvernele dumneavoastră ce măsuri intenționează să includă în planurile lor naționale – trebuie să izolăm locuințele pentru cetățenii noștri, să ne recalificam forța de muncă pentru noi locuri de muncă ecologice și să ajutăm companiile noastre. În RePowerEU am stabilit acum cerințe clare pentru identificarea celor mai importanți beneficiari și așteptăm să vedem cum vor folosi guvernele banii.”

Mecanismul de redresare și reziliență este o măsură unică și extraordinară, care se va încheia pe 31 august 2026. Noile norme referitoare la introducerea măsurilor REPowerEU în planurile naționale de redresare intră în vigoare în ziua următoare publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *