Parlamentul European a ratificat Acordul de la Paris privind schimbările climatice

Publicat pe Categorii Flux energetic, Mediu, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Parlamentul European a ratificat Acordul de la Paris privind schimbările climatice

Parlamentul European a aprobat  ratificarea, de către Uniunea Europeană, a Acordului de la Paris. Ultima etapă fără de care Acordul de la Paris nu putea intra în vigoare a fost parcursă, când Parlamentul European a aprobat ratificarea Acordului în prezența președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon și a președintelui COP 21, Ségolène Royal. Se încheie astfel procesul politic prin care Uniunea Europeană ratifică Acordul, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene.

275px-european-parliament-strasbourg-insideÎn discursul său din 14 septembrie privind starea Uniunii, președintele Jean-Claude Juncker a pledat pentru o ratificare rapidă a Acordului. La vremea respectivă, el spunea: „Îndeplinirea cu întârziere a promisiunilor făcute este un fenomen care riscă din ce în ce mai mult să submineze credibilitatea Uniunii. Să ne gândim la Acordul de la Paris, de exemplu. Noi, europenii, sunt lideri mondiali în acțiunile de combatere a schimbărilor climatice. Europa a fost cea care a mediat primul acord mondial cu forță juridică obligatorie privind schimbările climatice. Europa a fost cea care a construit coaliția statelor ambițioase fără de care Acordul de la Paris nu ar fi fost posibil.­ Fac apel la toate statele membre, precum și la acest Parlamentsă își îndeplinească datoria în următoarele săptămâni, nu în următoarele luni. Ar trebui să acționămnmai rapid.”

După ratificare, președintele Jean-Claude Juncker a declarat:„Astăzi, Uniunea Europeană face ca lupta împotriva schimbărilor climatice să treacă de la plan la acțiune. Acordul de la Paris este un pas istoriccare nu ar fi fost posibil fără implicarea Uniunii Europene. Astăzi am arătat că suntem în continuare deschizători de drumuri și că împreună putem obține rezultate concrete.”

Vicepreședintele pentru uniunea energiei, Maroš Šefčovič, a spus: „Parlamentul European a ascultat vocea cetățenilor. Uniunea Europeană acționează deja conform angajamentelor formulate în Acordul de la Paris, însă ratificarea rapidă de astăzi declanșează aplicarea Acordului și în restul lumii.”

Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice și energie, a declarat: „Semnatarii Acordului au o sarcină colectivă clară: să transforme promisiunile în fapte. În acest domeniu, Europa este în prima linie. Avem deja politicile și instrumentele necesare pentru a ne atinge obiectivele, pentru a facilita tranziția globală către o energie curată și pentru a ne moderniza economia. Lumea s­a pus în mișcare, iar Europa stabilește direcția. Suntem mândri să conducem lupta împotriva schimbărilor climatice.”

Până acum, 62 de părți (generând aproape 52 % din emisiile globale) au ratificat Acordul de la Paris. Acesta poate intra în vigoare după 30 de zile de la momentul ratificării de către cel puțin 55 de părți generând cel puțin 55 % din emisiile globale. Odată cu ratificarea și depunerea instrumentului de ratificare de către UE, pragul de 55 % din emisiile globale va fi depășit, ceea ce va declanșa intrarea în vigoare a Acordului de la Paris.

Potrivit comunicatului Comsiei Europene, etapele următoare sunt: Parlamentul European a aprobat ratificarea, Consiliul poate adopta în mod oficial decizia de ratificare. În paralel, statele membre ale UE vor ratifica individual Acordul de la Paris, în conformitate cu procesele parlamentare naționale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.