Parteneriat Enel și compania newcleo în domeniul tehnologiei nucleare de generația a IV-a

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe

Grupul Enel și compania newcleo, specializată în tehnologii nucleare inteligente, au semnat un acord de cooperare prin care vor colabora în cadrul proiectelor de tehnologie nucleară de generația a IV-a dezvoltate de newcleo, care au ca scop furnizarea unei surse de energie sigură și stabilă, precum și reducerea semnificativă a volumelor existente de deșeuri radioactive care urmează să fie utilizate drept combustibil pentru reactoare.

În baza acestui acord, Enel va colabora cu newcleo în proiectele legate de această tehnologie nucleară avansată, oferind expertiză specializată cu ajutorul unui grup comun de personal calificat.

Având în vedere sprijinul oferit, newcleo s-a angajat să îi asigure Enel opțiunea de a fi primul investitor în prima sa centrală nucleară, pe care o va construi în afara Italiei.

„Inovarea este crucială pentru dezvoltarea de tehnologii care pot asigura o energie curată, fiabilă, accesibilă și cât mai independentă de factorii geopolitici. Din acest motiv, continuăm să exploatăm orice segment al spectrului energetic”, a declarat Francesco Starace, CEO al Enel. „Această colaborare cu newcleo este cel mai recent exemplu al căutării noastre neîncetate a celor mai bune companii care să ni se alăture în călătoria noastră spre un viitor curat și așteptăm cu nerăbdare să sprijinim newcleo în demersul său ambițios, dar promițător, de a furniza energie electrică cu emisii zero într-un mod sigur, accesibil și sustenabil.”

„Sunt încântat că Enel a ales să se asocieze cu newcleo. Demonstrează o mare intuiție, fiind una dintre primele companii energetice care apreciază și sprijină strategia noastră sustenabilă și impactul acesteia asupra viitorului nostru colectiv”, a declarat Stefano Buono, CEO al newcleo. „Tehnologia reactorului rapid newcleo este pasul necesar în industria nucleară pentru a permite reciclarea multiplă a uraniului deja extras și reducerea masivă a deșeurilor nucleare. În plus, utilizarea plumbului deschide posibilitatea operării unor reactoare mai sigure și cu costuri de operare mai mici.” 

Prima etapă din planul de livrare al newcleo va fi proiectarea și construcția primului mini-reactor LFR (reactor rapid cu plumb) de 30 MWe, care va fi implementat în Franța până în 2030, urmat rapid de o unitate comercială de 200 MWe în Regatul Unit. În același timp, newcleo va investi direct într-o uzină MOX (oxid mixt de uraniu / plutoniu, fabricat din deșeuri nucleare existente) pentru a-și alimenta reactoarele.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *