Parteneriat între Transelectrica și Delgaz Grid. CARMEN, primul Proiect de Interes Comun din aria tematică „Smart Grids”

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Parteneriat între Transelectrica și Delgaz Grid. CARMEN, primul Proiect de Interes Comun din aria tematică „Smart Grids”

Transelectrica și Delgaz Grid au încheiat un parteneriat pentru implementarea proiectului CARMEN-  Carpathian Modernized Energy Network, în cadrul căruia vor fi modernizate 23 de stații de transformare, 65 de posturi de transformare, linii aeriene de înaltă tensiune și se vor implementa tehnologii IT și de comunicații specific. De asemenea, se vor instala în rețeaua electrică de transport  unele mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic. Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica, Bogdan Toncescu şi Directorul General al Delgaz Grid SA, compania de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale parte a grupului german E.ON, Dragoș Bărbulescu, au semnat Acordul de Parteneriat pentru implementarea proiectului Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN).

CARMEN este un proiect dezvoltat în parteneriat cu operatorul de transport maghiar, MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt şi se află în proces de evaluare la nivelul Comisiei Europene în vederea admiterii pe Lista a 5-a de Proiecte de Interes Comun (PCI) din aria tematică „Smart Grids”. Prin intermediul proiectului CARMEN, partenerii vizează modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție, precum și creșterea interoperabilității acestora, atât la nivel național, cât și european, în sensul atingerii obiectivelor de interes comun.

„ Considerăm ca prioritate imediată implementarea tuturor măsurilor necesare adaptării rețelei noastre la rigorile pieței și industriei energetice europene, cu atât mai mult cu cât țintele asumate de România ca membru al Uniunii Europene prin pactul «Green Deal» și pachetul «Fit For 55» ne obligă să adoptăm standarde înalte și să ne orientăm atenția către zone cu potențial mare de a crea valoare adăugată pentru întreaga industrie, dar mai ales pentru consumatorii finali. De aceea, proiecte precum acesta trebuie să fie promovate și colaborările între actori ai industriei energetice trebuie să fie extinse pentru a ajunge la scopurile comune propuse“, a declarat Bogdan Toncescu, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

„Prioritatea Delgaz Grid o reprezintă accelerarea greenificării şi digitalizării reţelei de distribuţie de energie electrică pe care o gestionăm, în vederea integrării de o manieră sustenabilă a noilor capacităţi de energie curată, dar şi asigurarea unui management eficient și flexibil al fluxurilor de energie din ce în ce mai volatile induse de creșterea gradului de penetrare a regenerabilelor în mix-ul energetic național. Inițiativa CARMEN va deveni primul Proiect de Interes Comun din aria tematică „Smart Grids” de pe teritoriul României, reprezentând cel mai ambițios proiect al companiei noastre, atât din punct de vedere al complexității tehnice, cât și al valorii bugetare şi o oportunitate majoră de modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice din regiunea Nord – Est a României”, a declarat Dragoș Bărbulescu, Directorul General al companiei Delgaz Grid SA.

Valoarea proiectului CARMEN se ridică la aproximativ 150 milioane EURO şi implementarea acestuia se va derula pe o perioada de 6 ani, începând cu anul 2023, urmând a fi propus spre finanțare în cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.