Parteneriat strategic cu AIEA în domeniul nuclear

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Parteneriat strategic cu AIEA în domeniul nuclear
  • România, invitată să participe la conferința de securitate nucleară Nuclear security din decembrie 2016

Viceprim-ministrul Costin Borc, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a reafirmat, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu  Yukiya Amano, Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), dorința României de a întări cooperarea pentru construirea unui parteneriat strategic în domeniul nuclear, în scopul asigurării unei dezvoltări globale și durabile, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Economiei.

13043285_1028121787262700_1351918088703429186_n

Foto: Sursa Ministerul Economiei

Viceprim-ministrul Borc a apreciat proiectele curente comune, printre care derularea Acordului semnat la Viena, la 15 septembrie 2015, între AIEA şi ICN Piteşti pentru aprofundarea cooperării în domeniul sprijinului științific şi tehnic oferit statelor membre AIEA în domeniul siguranţei şi securităţii internaţionale, dar și înființarea unui Centru de Excelență dedicat managementului deșeurilor radioactive la Cernavodă, demarată de Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive.  De asemenea, demnitarul român s-a referit, în cadrul discuțiilor, la continuarea colaborării cu AIEA pentru  dezvoltarea abilităților profesionale și a expertizei, în scopul de a gestiona în mod corespunzător deșeurile radioactive, pe parcursul întregului proces, de la practica de generare, la tratament și în cele din urmă la eliminare și depozitare finală.

România acordă o importanță deosebită sectorului nuclear, evidențiată atât de ponderea semnificativă a energiei nucleare în totalul producției de energie electrică (aprox. 20%), cât și de existența unei infrastructuri interne pe întreg ciclul de combustibil nuclear, a afirmat Borc, subliniind necesitatea reconsiderării conceptului de cooperare internațională, prin dezvoltarea dialogului cu AIEA, precum și cu alte organisme internaționale, prin creșterea expertizei și prin identificarea oportunităților de a contribui la o agendă comună.

România este un partener tradițional al Agenţiei în domeniul pregătirii experţilor nucleari din statele membre, prin intermediul programelor de Cooperare Tehnică, vizita E.S. Yukiya Amano reprezentând o confirmare a relațiilor deosebit de strânse dintre țara noatră și AIEA. Totodătă, este o recunoaștere a faptului că România are cele mai înalte standarde de siguranță și securitate nucleară, dar și expertiză în domeniu.

În cadrul vizitei, E.S. Yukiya Amano a lansat invitația ca România să participe la conferința de securitate nucleară Nuclear security, ce va avea loc în luna decembrie 2016.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.