Parteneriatul România – SUA: Dezvoltarea programului nuclear civil al României și diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Parteneriatul România – SUA: Dezvoltarea programului nuclear civil al României și diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a întâlnit, la Praga, cu David M. Turk, secretar adjunct în Departamentul de Energie al SUA, în marja participării la lucrările grupului pe energie nucleară organizat in cadrul Partnership for Transatlantic Energy & Climate Cooperation (P-TECC).

Am avut discuții punctuale pe direcțiile ce le urmărim pentru dezvoltarea programului nuclear civil al României dar și pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, a afirmat ministrul Popescu.

David M. Turk are o experiență vastă în domeniul energiei, având în vedere că a fost și director executiv adjunct al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA). Împărtășim opinii comune privind rolul energiei nucleare în procesul de decarbonare, asigurând în același timp securitatea energetică. Parteneriatul România – SUA pe domeniul energiei este unul solid și lucrăm împreună cu partenerii americani pentru a întări securitatea energetică a țării noastre, cu accent pe creșterea surselor de producere a energiei, diversificarea acestora și integrarea lor în noul model de sistem energetic care să facă față provocărilor actuale, a scris ministrul pe pagina sa de facebook.

La întâlnirile de lucru ale delegației României cu dl. David M. Turk, secretar adjunct în Departamentul de Energie al SUA, a participat și Cosmin Ghiță, Directorul General Nuclearelectrica.

Energia nucleară este o sursă curată, stabilă de energie, esențială asigurării stabilității energetice a României, iar planurile de dezvoltare ale programului nuclear civil românesc înaintează constant și stabil: retehnologizarea unității 1 este deja în faza a doua de dezvoltare, proiectul Unităților 3 și 4 a fost demarat în decembrie 2021 prin semnarea primului contract, iar compania analizează în parteneriat cu NuScale dezvoltarea reactoarelor modulare mici în acest deceniu.

Parteneriatul nord-american în domeniul nuclear este unul solid, de lungă durata, început încă din anii 1980 și ne mândrim să contribuim la autonomia energetică a țării noastre, prin creșterea capacităților nuclearo-energetice, a afirmat Cosmin Ghiță.

În același timp, pe lângă avansarea programelor de investiții cu rol pe termen lung, activitatea curentă, la standarde de excelenta, ne recomandă ca un partener de încredere pe termen lung pentru SUA, și un exemplu pentru alte state care încep să își dezvolte programe nucleare: operarea unităților nucleare de la Cernavodă, în condiții de siguranță și securitate nucleară pentru personal, populație, mediu și activele de producție, operarea fabricii de la Pitești, în condiții de productivitate, performanță și siguranță, proiectul strategic de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului, precum și menținerea stabilității financiare și operaționale ale societății, a subliniat Directorul General al Nuclearelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.