PATRES, apel la ministrul Energiei: Cota obligatorie de certificate verzi de 8,3%, în absența modificărilor la Legea 220,  garantează falimentul în sectorul regenerabilelor

Publicat pe Categorii Business, Esential
Prima Pagina Actual Esential PATRES, apel la ministrul Energiei: Cota obligatorie de certificate verzi de 8,3%, în absența modificărilor la Legea 220,  garantează falimentul în sectorul regenerabilelor

Cu o  cotă obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, de 8,3% din consumul final brut de energie electrică, mult redusă, aplicată în lipsa unor modificări urgente la Legea 220, sectorul regenerabilelor aflat deja de peste 3 ani în suferință, este sortit insolvenței și falimentului, semnalează Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România.rxl004005-300x234

PATRES  susține că a luat act, cu dezamăgire și îngrijorare, de decizia fostului Guvern Cioloș de a aproba, pentru anul 2017, o cotă de 8,3%, sub nivelul celei din 2016 și mult sub nivelul cotei de 18% prevăzută în Legea 220, lege în baza căreia s-au făcut investițiile în sectorul regenerabilelor, astfel încât impactul certificatelor verzi în factura de energie a consumatorului final să nu crească. Este de înțeles grija autorităților pentru populație, însă nu putem fi de acord cu modul în care se acționează, preferându-se sacrificarea îndeosebi a producătorilor mici și mijlocii din sectorul regenerabilelor, se precizează într-un comunicat transmis de PATRES.

“Industria energiei regenerabile nu mai are cum să reziste încă un an cu o cotă care să ducă la un grad foarte mic de absorbție a certificatelor verzi, fapt care va amplifica și mai tare distorsiunile majore în piață și pierderile uriașe înregistrate de producători și furnizori. Considerăm că un val de falimente va cuprinde întreg sectorul dacă aceasta cotă, de 8,3%, va fi  implementată pe parcursul întregului an 2017 și facem un apel la actualul Guvern, să modifice în regim de urgență Legea 220, pentru a evita falimentul în masă a investitorilor din sectorul regenerabilelor”, afirmă Dl Viorel Lefter, Președinte PATRES.

Date fiind aspectele îngrijorătoare semnalate, PATRES anunță că se va adresa, încă din primele zile de mandat, noului ministru al Energiei, Dl Toma Petcu, solicitându-i, în mod expres, atenția și sprijinul pentru găsirea și implementarea de soluții pentru energia din surse regenerabile, astfel ca noul act normative care modifică Legea 220 să evite dezastrul generalizat în acest sector. Reprezentanții PATRES își exprimă speranța că actul normativ va fi pomovat de actualul Guvern în regim de urgență, cu unele modificări care să și asigure echitatea între producătorii de energie din surse regenerabile și care să  limiteze distorsiunile generalizate din piața de energie și certificate verzi . Având în vedere aprobarea Comisiei Europene pentru modificările la schema de suport, transmisă autorităților române în data de 16 decembrie 2016, PATRES își exprimă speranța că această cotă obligatorie de 8,3% va fi una provizorie, până la aprobarea proiectului de OUG care modifică Legea 220 de către actualul Guvern, se afirmă în comunicat.

PATRES constată cu maxima îngrijorare că, în lipsa unor decizii ferme din partea autorităților, dezastrul din sectorul regenerabilelor se adâncește. A mai trecut un an și, din păcate, niciuna din soluțiile pentru producătorii de energie din surse regenerabile propuse de fosta echipă de conducere a Ministerului Energiei nu s-a materializat, cu repercursiuni grave mai ales pentru micii investitori, care funcționează în prezent la cota de avarie, spun reprezentanții PATRES.

Potrivit acestora, în acest moment, conform datelor OPCOM, http://opcom.ro/tranzactii_rezultate/tranzactii_rezfm.php?lang=ro&id=254, 8.225.982 certificate verzi sunt în exces și nu au cumpărător  în piața certficatelor verzi. Conform Ordinului ANRE 119/2016 prin care se aprobă cota de certificate verzi pentru 2017, se vor emite 26.484.205 certificate verzi din care doar 13.311.115 certificate verzi sunt susținute de cotă în acest an. Astfel la finalul anului, 21.537.097 certificate verzi vor fi în exces, totalizând o valoare de 2.8 miliarde RON, pentru care producătorii platesc impozit în avans în valoare de 448 milioane RON, deși aceste certificate sunt practic nevandabile. Tocmai acest impozit plătit în avans va genera insolvența producătorilor, astfel încât se poate spune că schema de sprijin prin certificate verzi este un ajutor de stat care împinge producătorii spre insolvență și faliment!

Apreciind faptul că promovarea producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie este una dintre măsurile incluse în programul de guvernare 2017-2020 și că actualul Guvern consideră că se impune realizarea unui cadru legislativ predictibil pentru o lungă perioadă de timp realizat cu mecanisme de corecție prin reguli de piață, dar și de încurajare a investițiilor în capacități mici de producție, PATRES adresează ministrului Energiei, Toma Petcu, rugămintea de a considera o prioritate rezolvarea situației critice din sectorul regenerabilelor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *