PATRES: Punerea în aplicare a modificărilor la Legea energiei va produce noi distorsiuni pe piața energiei electrice

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Legislativ, Regenerabile
Prima Pagina Energie Electrica si termica PATRES: Punerea în aplicare a modificărilor la Legea energiei va produce noi distorsiuni pe piața energiei electrice

După AFEER, Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES își exprimă îngrijorarea cu privire la efectele punerii în aplicare a modificărilor operate la Legea energiei și gazelor naturale – 123/2012.  Noua lege a energiei conține prevederi neclare, care lasă loc interpretărilor, situație care va conduce la apariția unor noi distorsiuni pe piața energiei electrice, se precizează într-un comunicat transmis de Patres, organizație ce reunește 94 de de companii – producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, cumulând o putere instalată de peste 800 MW.

bec

Reprezentanții regenerabililor constată că, în pofida solicitării Președintelui României, a opiniilor oficiale transmise de autorități (Guvern, Ministerul Energiei, ANRE, Consiliul Concurenției), Plenul Parlamentului a adoptat, pentru a doua oară, amendamente la lege care sunt de natură să creeze probleme majore producătorilor de energie din surse regenerabile, precum și furnizorilor, după cum a semnalat și Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România. Cu o excepție: parlamentarii au aprobat propunerile venite din partea unei singure companii ce aparține statului, ignorând toate celelate amendamente, numeroase de altfel, depuse de asociațiile de profil cât și companii individuale, fie că provin din zona de producție sau de furnizare.

“Considerăm că legea energiei în sine, cu noile modificări, reprezintă o formă mascată de ajutor de stat pentru sectorul de cărbune. Înțelegem și admitem că  este necesar să fie susținut cărbunele în mixul energetic, însă solicităm ca sprijinul să se facă transparent, în mod public, prin ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană, și nu prin tot felul de tertipuri care pot genera o noua procedura de infringement împotriva României și care, din nou, distorsionează piața energiei”, precizează Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES.

Așa cum au sesizat și colegii noștri de la AFEER, reprezentanții PATRES semnalează că  în lege sunt texte cu formulări neclare, ce lasă loc interpretărilor eronate, chiar la posibile abuzuri. Un amendament invocate de PATRES este cel care vizează promovarea utilizării surselor regenerabile de energie în cel mai eficient mod, astfel încât să se obțină cel mai mic preț posibil la consumator. Afectați în mod vădit, producătorii de E-SRE  întreabă: De ce doar energia regenerabila să fie produsă la cel mai mic cost? De ce nu și energia nucleară, de pildă?  Ca și regulă, toate sursele de energie au acest rol – de a asigura cel mai mic cost printr-un mix energetic optim. În mod evident, este o discriminare care poate genera noi abuzuri pentru producătorii de energie din surse regenerabile,  amenințați deja cu insolvența și falimentul, susține PATRES.

În comunicat se evidențiază și amenadamentul privind  limitările la accesul prioritar la rețea  – primele două articole din lege. Se acreditează astfel idea anulării de facto a priorității energiei din surse regenerabile, ceea ce contravine Directivei 2009/28/CE. Aviz autorităților! Prin adoptarea acestui amendament,  Romania se poziționează contrar deciziilor adoptate în cadrul COP 21 la Paris, ascunzându-se în spatele „siguranței Sistemului Energetic Național”, spun cei de la PATRES.

Apel la autorități: Să adopte urgent reglementări secundare care să aducă clarificări  

Pentru investitorii din sectorul regenerabilelor, noile modificări la Legea energiei vin să le amplifice problemele.  În așteptarea mult promisei Ordonanțe de Urgență care să modifice Legea 220, se adâncește colapsul în domeniul nostru, pierderile producătorilor cresc exponențial.  RWEA a comunicat că, în lipsa modificărilor legislative care să vină în sprijinul investitorilor, pierderile nete ale industriei eoliene (cu aproape 3000 MW putere instalată) au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei, totalizând circa 4 miliarde lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat în anii 2014 şi 2015, potrivit unui studiu realizat de E&Y.

Pierderi notabile sunt și în industria solară…Potrivit unei analize efectuate de PATRES în baza situațiilor depuse la Registrul Comerțului de către companii, pentru 606 MW instalați în centrale fotovoltaice (cu puteri peste 5 MW per producător), ce reprezintă jumatate din capacitatea totală instalată, pierderea înregistrata doar în anul 2015 a fost de aproximativ 200 milioane lei.

În ce privește noua Lege a energiei, PATRES face un apel la autorități în vederea adoptării urgente de reglementări secundare care să aducă clarificări la amendamentele adoptate de Parlament. Sectorul energetic, și nu numai, are nevoie de legi clare, echitabile pentru toți participanții la piață, aliniate reglementărilor europene.

PATRES își exprimă, totodată, speranța că – în cel mai scurt timp – OUG care modifică Legea 220 va fi supusă consultării publice și se va veni cu soluții de natură să salveze un sector strategic pentru viitorul energiei în România.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.