Pe motiv că starea de urgență și alertă a îngreunat activitatea distribuitorilor de energie și gaze, ANRE prelungește termenele permise pentru recuperarea investițiilor. Pentru Transelectrica și Transgaz, termenul de depunere a planurilor de investiții, devansat de la 1 februarie la 15 noiembrie

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Pe motiv că starea de urgență și alertă a îngreunat activitatea distribuitorilor de energie și gaze, ANRE prelungește termenele permise pentru recuperarea investițiilor. Pentru Transelectrica și Transgaz, termenul de depunere a planurilor de investiții, devansat de la 1 februarie la 15 noiembrie

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE intenționează să prelungească  termenele permise pentru recuperarea investițiilor planificate într-un an și nerealizate pentru distribuitorii de energie, operatorii de transport și de sistem, de distribuție și de înmagazinare a gazelor naturale, precum și ai terminalelor GNL. Pe motiv că instituirea stării de urgență pe teritorul României şi prelungirea stării de urgență le-a îngreunat activitatea investițională.

Astfel, se propune pentru operatorii de distribuție energie prelungirea perioadei de recuperare a investițiilor planificate și nerealizate aferente anului 2019 si 2020  cu 4, respectiv 2 luni.  

Autoritatea a modificat Procedura privind fundamentarea și criteriile de aprobare a planurilor de investiții ale operatorilor economici concesionari ai serviciului de distribuție a energiei electrice, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 204/2019. Potrivit proiectului de ordin, aflat în dezbatere publică timp de 10 zile, se prelungesc termenele permise pentru recuperarea investițiilor planificate într-un an și nerealizate.

Gradul de realizare a planului anual de investiții pentru anul 2019 si 2020 prin care se verifică îndeplinirea obligaţiei operatorilor de a realiza investiţii care au ca rezultat imobilizări corporale și necorporale aparținând sistemului în valoare de cel puţin 95% din valoarea totală a acestora din planul anual de investiţii, aprobată de ANRE, se stabilește după expirarea perioadei de recuperări.

Prelungirea perioadei de recuperare pentru anul 2019 și 2020 are în vedere Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritorul României şi prelungirea stării de urgență prin Decretul Președintelui României nr. 240/14.04.2020, precum si instituirea stării de alerta, care a îngreunat activitatea investițională a operatorilor desfășurata in anul 2020, explică reprezentanții Autorității.

Totodată, ANRE propune și devansarea termenul de depunere de către operatorii de transport și de sistem  energie și gaze – Transelectrica și Transgaz – a planului anual de investiții și de mentenanță, de la data de 1 februarie a anului în curs, la data de 15 noiembrie a anului anterior. Decizia are în vedere complexitatea planurilor de investiții și mentenanță, care impune elaborarea lor de către operatori înainte de începerea anului și permite analizarea și aprobarea acestora în înțelesul procedurii de către ANRE, de asemenea înainte de începerea anului, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordin.

Autoritatea modifică și Procedura privind fundamentarea și criteriile de aprobare a planurilor de investiții ale operatorilor de transport și de sistem, de distribuție și de înmagazinare a gazelor naturale, precum și ai terminalelor GNL, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 38/2019, cu modificările si completările ulterioare.

Conform unui alt proiect de ordin ANRE, supus dezbaterii publice, se prelungesc termenele permise pentru recuperarea investițiilor planificate într-un an și nerealizate. Astfel, perioada de recuperarea a investițiilor planificate și nerealizate aferente anului 2019 si 2020 se prelungește cu 4, respectiv 2 luni.

Pentru operatorul de transport și de sistem al gazelor naturale se propune stabilirea unui nivel anual minim investițional, care pe de o parte asigură menținerea activelor utilizate pentru prestarea serviciului și pe altă parte evită decapitalizarea operatorului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.