Pe șantierul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu lucrează 300 de muncitori zilnic. Peste 90% din materialele folosite sunt de fabricație românească. Termen de finalizare: decembrie 2021

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Pe șantierul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu lucrează 300 de muncitori zilnic. Peste 90% din materialele folosite sunt de fabricație românească. Termen de finalizare: decembrie 2021

Transelectrica anunță că construirea noii Linii Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu, un obiectiv de interes național de utilitate publică, cofinanțat din fonduri europene, avansează într-un ritm accelerat.

În prezent, pe șantierul liniei, întins între localitățile Stâlpu (Buzău) și Cernavodă (Constanța), se lucrează simultan la construirea fundațiilor, asamblarea stâlpilor și la montarea conductorului, în șapte puncte de lucru cu aproximativ 300 de muncitori zilnic, iar peste 90% din materialele folosite sunt de fabricație românească, precizează Transelectrica.

Secretarul General al Guvernului Tiberiu Horațiu Gorun și Secretarul General Adjunct Mircea Abrudean, alături de conducerea executivă a Companiei au vizitat șantierul LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu, respectiv lucrările desfășurate în apropierea localității Bordușani, județul Ialomița, unde se execută etapa de montare a conductorului (panoul 89-100).

„Dezvoltarea infrastructurii energetice a țării este una dintre prioritățile Guvernului, iar astfel de investiții contribuie fundamental la reintrarea în viteză a economiei românești, după impactul pandemiei. Mă bucur să constat că investițiile în dezvoltarea rețelei electrice de transport angrenează mecanisme economice și sociale, de la locurile de muncă create, materialele de fabricație românească utilizate, până la crearea condițiilor favorabile noilor investitori prin întărirea sistemului energetic și creșterea capacității de integrare a producției de energie din surse regenerabile“, a declarat Tiberiu Horațiu Gorun, Secretarul General al Guvernului.

„Proiectul de construire a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu a avut de la început un ritm alert, chiar dacă este pornit și derulat în perioada pandemiei, iar acest fapt se datorează în primul rând profesionalismului și implicării dovedite de specialiștii Transelectrica și de echipele antreprenorului care execută lucrările. Creșterea capacității de integrare a energiei regenerabile în rețeaua electrică de transport este una dintre axele principale ale planului nostru de dezvoltare, iar contribuția liniei la atingerea acestui obiectiv este foarte importantă”, a declarat Cătălin Nițu, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Obiectivul de infrastructură Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu, o investiție în valoare totală de circa 75 de milioane de euro, esențială pentru consolidarea securității energetice a României, este un proiect de interes comun la nivel european, care beneficiază de cofinanțare nerambursabilă de 27 de milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – Connecting Europe Facility (CEF). Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) și are rolul de a consolida secțiunea transversal între coasta de vest a Mării Negre și restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea rețelei de transport al energiei electrice din România, la creșterea capacității de  interconexiune dintre România și Bulgaria și la integrarea energiei eoliene produse în zona Dobrogea.

Investiția este una complexă și include 4 proiecte subsecvente:

• construirea noii linii electrice aeriene de 400 kV și racordul în Stația Gura Ialomiței;

• extinderea Stației Electrice de Transformare Cernavodă și racordarea noii linii;

• construirea Stației 400 kV Stâlpu;

• extinderea Stației Electrice Gura Ialomiței cu două celule de 400 kV.

Proiectul complet are ca termen de implementare luna mai 2022.

Termenul de finalizare a noii linii electrice aeriene de 400 kV este luna decembrie a acestui an, iar la această dată gradul de realizare este de 60%, precizează Transelectrica. Din luna martie 2020, când au fost demarate lucrările, până în prezent, au fost construite 476 de fundații (din totalul de 509), au fost asamblați 363 de stâlpi (din total 509) și s-au montat 58 de kilometri de conductor active (din totalul de 160 de kilometri). Pentru realizarea celor 474 de fundații au fost folosite 23.440 de tone de beton, 9.730 de tone de armătură, iar pentru asamblarea celor 363 de stâlpi au fost folosite 6.921 de tone de oțel. Lucrările de construcție a liniei sunt executate de Asocierea Electromontaj SA – Electromontaj Cluj – Romelectro.

Traseul liniei proiectate are o lungime de 160 de kilometri și străbate teritoriul a trei judeţe: judeţul Constanța (6 kilometri cu dublu circuit), judeţul Ialomiţa (94 de kilometri cu dublu circuit și 5 kilometri cu simplu circuit) și judeţul Buzău (54 kilometri cu dublu circuit), cu 22 de unităţi administrativ teritoriale: Cernavodă, Seimeni, Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiţei, Ţăndărei, Valea Ciorii, Scânteia, Griviţa, Miloşeşti, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gherăseni, Costeşti, Stâlpu, Saligny, Fetești şi Luciu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *